Prima pagină » Actualitate » Campania „Vinerea verde” la Guvern. Premierul Florin Vasile Cîțu a mers pe jos până la birou – VIDEO
Campania „Vinerea verde” la Guvern. Premierul Florin Vasile Cîțu a mers pe jos până la birou - VIDEO

Campania „Vinerea verde” la Guvern. Premierul Florin Vasile Cîțu a mers pe jos până la birou – VIDEO

12 mart. 2021, 10:27,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Campania „Vinerea verde” are loc în toată România. Astfel, premierul Florin Vasile Cîțu s-a alăturat acestei acţiuni şi s-a deplasat pe jos până la birou astăzi, 12 martie 2021. Prim-ministrul precizează că o zi pe săptămâna nu va mai folosi maşina şi se va deplasa per pedes.

La aceasta campanie s-au alăturat mai mulţi miniştri din cadrul Executivului, însă unii tot cu maşina au venit la serviciu.

„Sunt convins că în lunile următoare vor veni pe jos cu toții”, a spus premierul Florin Vasile Cîțu.

De la ce a pornit campania „Vinerea verde”

Ideea acestei campanii a debutat de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor care și-ar dori ca toţi românii să renunțe în această zi a săptămânii la autovehiculele personale şi să meargă la serviciu cu mijloacele de transportul în comun, cu bicicletele, cu mașinile electrice sau pe jos. Aşadar, astăzi indicatorii de poluare trebuie să înregistreze valori scăzute.

„Fac acest lucru foarte des, îmi pare bine că nu știți de fiecare dată când fac acest lucru, că ați atrage prea mult atenția, așa cum este acum”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu merge la sală şi face plimbări zilnice

Premierul României a avut ezitări să menţioneze ce distanță a parcurs pe jos de la domiciliu la Guvern şi le-a răspuns scurt şi tăios jurnaliştilor.

„Acum vreți să știu și adresa?”, a spus premierul

Oficialul a precizat faptul că face plimbări în fiecare dimineață și că frecventează şi sală de fitness, iar astăzi a mers pe jos circa 15 minute.

„Nu este frig, este ok”, a completat premierul. Când jurnaliștii i-au spus că unii miniștri au venit cum mașina astăzi la muncă, Cîțu a spus că „se vor adapta”.

„Este o zi mai răcoroasă pentru această perioadă, dar sunt convins că în lunile următoare vor veni pe jos, vinerea, cu toții”.

Florin Cîțu a mai precizat că nu mai merge cu bicicletă, dar că mai folosește metroul „din când în când”.

„Va fi mai prietenos pentru bicicliști, acum că avem un nou primar general care susține acest mod de transport în comun”, a completat el.

Transportul în comun ar putea fi îmbunătăţit

Interpelat dacă transportul public în comun de suprafață este o opțiune pentru că cetăţenii din Bucureşti să își lase autoturismele acasă, în condițiile în care sunt multe tramvaie și autobuze vechi, fără căldură, prim-ministrul a răspuns:

„Cred că da, bineînțeles că poate fi îmbunătățit, dar este o opțiune. Știu că la București se va înnoi deja parcul auto pentru tramvaie și sigur se va îmbunătăți situația”.

Mai mulţi miniştri au venit astăzi la birou cu bicicletă, cu transportul în comun de suprafaţă sau metroul.

Ministrul Lucian Bode a venit cu metroul, Cătălin Drulă cu tramvaiul, Ciprian Teleman de la Ministerul Cercetării cu autobuzul. De asemenea, miniştrii Sorin Mihai Cîmpeanu, Raluca Turcan şi Virgil Popescu au ales ca mijloc de transport maşinile electrice.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Bârnă, a lansat campania „Vinerea Verde”, o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe ale României.

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a aderat de asemenea la această campanie și a precizat că va extinde acest program, iar astăzi parcările din jurul Primăriei vor fi închise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *