Campania „Prietenii lui Moș Crăciun” a ajuns la cei 60 de pacienți din Centrul de Asistență Medico-Socială din Bivolari! Recunoștiință peste margini pentru oamenii care nu au uitat de ei – FOTO, VIDEO

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 24 dec. 2020

Campania demarată de cotidianul Bună Ziua Iași, „Prietenii lui Moș Crăciun”, a ajuns la pacienții din Centrul de Asistență Medico-Socială din Bivolari. O licărire de speranță a apărut în ochii oamenilor care, în acest an, mai mult ca niciodată, s-au simțit singuri. Zeci de mulțumiri pentru donatorii care și-au amintit de ei într-o perioadă deloc ușoară

„Prietenii lui Moș Crăciun”, o campanie din sufletul dumneavoastră, pentru cei de lângă noi, a ajuns astăzi la 60 de pacienți din cadrul Centrului de Asistență Medico-Socială din Bivolari, județul Iași. Pijamale, papuci, pături, căciuli, șosete, dar și alimente au fost primite cu recunoștință de ieșenii ale căror povești de viață sunt de-a dreptul impresionante. În acest an s-au simțit singuri mai mult ca niciodată. Pandemia COVID-19 și-a pus amprenta în viața lor, care nu a fost una ușoară. Abandonați de familii, au simțit ieri, 23 decembrie 2020, că nu sunt uitați și că magia sărbătorilor de iarnă nu stă doar în lucrurile materiale, ci mai ales într-o vorbă bună.

Zi de zi așteaptă ca cineva să le treacă pragul salonului, să îi asculte și să le ofere o mângâiere. Au înțeles, însă, că a fost un an greu pentru toată lumea și că trebuie să respecte măsurile impuse de autorități. Nu au ieșit din centru luni întregi. Unii au primit un telefon de la copii sau nepoți, alții însă au vorbit doar cu angajații centrului.

60 de pacienți au primit daruri de la „Prietenii lui Moș Crăciun”

Miercuri, 23 decembrie 2020, echipa BZI a plecat la drum. S-au încărcat 300 de pături, pijamale, căciuli, papuci, pachete de zahăr, orez, baxuri de ulei, napolitane, prăjituri, dar și alte produse necesare. La Centrul de Asistență Medico-Socială din Bivolari ne așteaptă cu pachetele, cadou de la „Prietenii lui Moș Crăciun”, 60 de pacienți. Nevoile într-un astfel de centru sunt mari. Cei mai mulți pacienți sunt imobilizați la pat, astfel încât trebuie schimbați des de îmbrăcăminte. Alimentele nu pot lipsi din cămara care asigură cele trei mese de peste zi. Bucuroși de pachetele primite, și-ar fi dorit să mulțumească fiecare în parte. Ne-am echipat corespunzător în camerele de triaj ale centrului și am intrat. Pentru a-i proteja, nu am mers la fiecare în parte, însă Petru Brișcaru, directorul centrului, a transmis din partea tuturor donatorilor mii de mulțumiri.

„Vă mulțumesc că ați venit și pentru toate donațiile. Este foarte important pentru noi fiecare produs și aliment adus. Dar, în primul rând, ați ajuns la inima lor cu o vizită. Majoritatea sunt fără familie sau abandonați și contează foarte mult să fie vizitați. În contextul epidemiologic de anul acesta, acțiunile umanitare s-au redus ca număr, nu neapărat ca donații, ci ca vizite”, spune Petru Brișcaru, directorul Centrului de Asistență Medico-Socială din Bivolari, județul Iași.

Jumătate dintre pacienți Centrului de Asistență Medico-Socială din Bivolari au suferit accidente cerebrale

În cadrul Centrului de Asistență Medico-Socială din Bivolari circa 50 la sută dintre pacienți au ajuns în urma unui accident cerebral vascular. Sunt bolnavi cronici, cu vârste cuprinse între 40 și 92 de ani. Sunt multe povești triste de viață, dar care, cu ajutorul personalului, au ajuns să își amelioreze starea de sănătate, să nu mai fie paralizați la pat și să poată merge pe propriile picioare. Printre cele mai dramatice cazuri se numără cele ale pacienților aflați în faza terminală de cancer, pentru care fiecare zi poate fi ultima.

Atât pentru ei, dar și pentru ceilalți internați, sprijinul moral este mai important decât orice lucru material. Au învățat să privească viața din alt unghi, să fie recunoscători pentru un ajutor oricât de mic. În ochii lor, astfel de daruri în prag de sărbători le dau o speranță că orice s-ar întâmpla până mâine, cineva s-a gândit astăzi la ei. Odată cu noul an, toți speră că se vor putea bucura de vizite.

„Aveam colaborare cu mai multe școli, ale căror elevi veneau în preajma sărbătorilor să îi colinde, să îi ure, le ascultau poveștile la patul fiecăruia și pentru ei este cel mai important lucru. Au dorința de a comunica. Noi am încercat să suplinim absența familiei, dar niciodată nu putem să o facem în totalitate. În momentele acestea de izolare constat că nu sunt momente de uitare, cineva se mai gândește și la noi”, adaugă Petru Brișcaru.

Aproape toți pacienții au fost infectați cu coronavirus

Pandemia COVID-19 a izolat cei 60 de pacienți ai Centrului de Asistență Medico – Socială din Bivolari timp de 10 luni, vizitele au fost reduse ca număr și ca durată. Asta pentru că bolnavii cronici sunt mult mai vulnerabili în fața noului tip de virus. Reprezentanții și angajații centrului au respectat cu strictețe măsurile de protecție. În ciuda acestor eforturi, aproape că toți cei 60 de pacienți au trecut printr-un episod al bolii COVID-19. În lunile august și septembrie au fost cele mai multe cazuri de infectări în cadrul centrului. Doar trei decese au fost înregistrate în aceste 10 luni de pandemie. Cu ajutorul cadrele medicale și auxiliare, pacienții au reușit să depășească o perioadă mai dificilă.

„Am izolat încă de la început beneficarii și am instruit personalul medical și auxiliar. Ne-am confruntat și noi cu un focar de infecție. O problemă a fost izolarea lor, au stat separat de ceilalți. Sigur că toți pacienții au trecut prin niște momente mai dificile, dar am încercat să fim aproape de ei, să îi susținem și să îi facem să conștientizeze că această problemă îi privește atât pe ei, dar și pe personalul care îi îngrijește. Susținându-i din punct de vedere moral și psihologic, am reușit să depășim această perioadă dificilă”, declară dr. Florin Moldovan, medic de familie în comuna Bivolari, județul Iași.