Campania de colectare a Salubris s-a încheiat cu o tombolă! Ieșenii care au predat deșeuri electrice și electronice au fost premiați
În cadrul campaniei de colectare a deșeurilor electrice și electronice, ieșenii au predat peste 10 tone de echipamente. Campania s-a încheiat ieri, 14 octombrie 2021, de ziua internațională a reciclării deșeurilor electrice, printr-o tombolă cu premii pentru ieșenii care au selectat responsabil deșeurile
Salubris SA, firma de salubritate a Primăriei Iași, în colaborare cu EcoArena, a desfășurat în perioada 13 septembrie – 13 octombrie 2021 campania de colectare a deșeurilor electrice și electronice. Ieșenii responsabili care au depus deșeurile electrice în această perioadă au avut posibilitatea de a participa la o tombolă cu premii. La centrul de colectare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) Iași, situat în zona Podu de Piatră, strada Pompei, nr.3, s-au strâns în urma acestei campanii peste 10 tone de deșeuri. În Iași au loc anual două campanii pentru responsabilizarea cetățenilor care dispun de deșeuri electrice și electronice.
Campaniile se desfășoară cu ocazia zilei mediului și a zilei internaționale a reciclării. Ieri, 14 octombrie, a luat sfârșit a IV-a ediție a campaniei desfășurate de către EcoArena și Salubris cu ocazia zilei internaționale a reciclării. Ieșenii care au depus deșeuri electronice și electrice la centrul de preluare din Iași sau care au solicitat preluarea acestora de la domiciliu au avut șansa să câștige unul dintre cele 30 de premii puse la bătaie de către organizatori.
Premii în valoare de 1.000 de euro, puse la dispoziție de Salubris
Participanții la campania de reciclare nu au plecat cu mâna goală.
„În urma acestei campanii s-au strâns peste 10 tone de deșeuri. Toți cei care au predat deșeuri au primit un cupon pentru participarea la tombolă. Am fost susținuți de organizația de preluare a responsabilității producătorilor de echipamente electrice și electronice, eco-positive. Aceștia ne-au oferit și premiile care au o valoare estimativă de 1.000 de euro”, a declarat Simona Cecilia Ghiga, reprezentanta EcoArena.
Prin tragere la sorți, ieșenii care au participat la tombolă au putut câștiga mixere, uscătoare de păr, fiare de călcat, bormașini, polizoare unghiulare sau un aspirator cu sac. În cadrul campaniei au participat și 40 de voluntari de la Universitatea de Științele Vieții (USV) Iași care s-au ocupat de campania de informare a publicului.
„Până acum nu dispuneam de o campanie de informare corectă și bine făcută, tocmai din această cauză mulți ieșenii nu auzeau de noi și de campanie. Acum, în schimb, voluntarii au făcut o treabă foarte bună și am reușit să promovăm mult mai bine campania”, a mai spus Simona Ghiga, reprezentatnt EcoArena.
Din fericire, tot mai mulți ieșeni vor să fie prietenoși cu mediul.
Centrul de colectare a deșeurilor electrice și electornice oferă servicii de preluare gratuite
Pentru ieșenii care doresc să scape de deșeurile electrice și electronice, cei de la centrul de colectare DEEE Iași, în colaborare cu EcoArena, oferă transport gratuit permanent.
„Vreau să evidențiez faptul că echipa EcoArena și centrul DEEE Iași oferă permanent și gratuit un serviciu de colectare a deșeurilor electrice de la sediul de firmă sau de la persoană fizică, pe tot parcursul anului. Persoanele care au deșeuri electrice grele pot face o comandă la numărul 0764.399.399 pentru un echipaj care se va deplasa și va prelua gratuit deșeurile”, a mai spus Simona Ghiga de la EcoArena.
Însă există și varianta în care deponenții aduc personal deșeurile la sediul de colectare din Podu de Piatră. În această situație, aceștia pot fi recompensați cu bonuri în valoare de 10 lei. Pentru fiecare frigider sau mașină de spălat adusă la sediul de colectare DEEE, ieșenii primesc 3 bonuri. Pentru un aragaz se oferă două bonuri, iar pentru un televizor cu tub (CRT) se oferă un singur cupon. Toate aceste campanii și servicii au ca scop responsabilizarea populației și încurajarea acesteia în vederea colectării selective a deșeurilor și reciclarea acestora.
„Este foarte important să facem un front comun cu toții și să ne implicăm în astfel de campanii de colectare”, a mai spus Simona Cecilia Ghiga, reprezentanta EcoArena din Iași.
La un moment dat, România era considerată groapa de gunoi a Europei.