Camera Deputaților a votat! Torționarii nu mai primesc pensie de serviciu sau pensie de invaliditate

de: Bianca Rebegea
19:30, 13 oct. 2020

Marți, 13 octombrie 2020, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, proiectul de lege care vizează încetarea acordării pensiei militare pentru persoanele care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist, care au săvârşit infracţiuni contra umanităţii şi au fost condamnaţi printr-o sentinţă definitivă. Au votat „pentru” 259 de deputaţi, unul a votat „împotrivă”, iar unul s-a abţinut. Astfel, legea urmează să meargă spre promulgare la Klaus Iohannis, președintele României.

„Nu beneficiază de pensie de serviciu ori de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, pensionarii care au fost condamnaţi definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii. Aceste persoane beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii. În cazul condamnării definitive a unui pensionar militar pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, instanţele judecătoreşti au obligaţia să comunice, în scris, casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul condamnat informaţii de natură să conducă la încetarea pensiei”, se arată în proiect.

S-a dublat numărul pensionarilor care primesc mai mult de 5.000 de lei lunar

Pensiile au crescut din nou, însă odată cu ele au crescut și diferențele dintre vârstinicii cu venituri mici și cei cu venituri mari. Astfel că, la o pensie de 1.000 de lei, majorarea a fost de 140 de lei, iar cei care primeau 4.000 de lei, câștigă în plus 560 de lei. Dar trebuie remarcat și faptul că, de la 1 septembrie, s-a dublat numărul pensionarilor care primesc mai mult de 5.000 de lei lunar.

După ce tanti Maria a muncit 30 de ani, a decis să se mute în satul Pinoasa, județul Gorj. Aceasta încasează lunar 800 de lei și din cauza faptului că banii sunt puțini, ea spune că muncește în gospodărie.

„Păi, nu ne descurcăm bine, dar mai suntem la țară, mai muncim. Ce să facem? Ar trebui să ne mărească și nouă. Mi-a pus un milion. Puțini bani, puțini, dar ce să facem?”, spune femeia.

Majorarea pensiilor a dus la diferențe accentuate între vârstnicii cu venituri mici și cei cu venituri mari!

La fel ca majoritatea pensionarilor din România și Floarea Bordaș, în vârstă de 82 de ani, din localitatea Cenad, Timiș, spune că nu se descurcă prea bine cu banii. Creșterea cu 14% nu este suficientă.

„E cam puțin, că soțul e foarte bolnav și o grămadă de bani dăm pe medicamente și mai fugi încolo, încoace și nu avem nimic noi, numai noi doi și cu ăia de descurcăm”, povestește Floarea Bordaș.

„Eu ce să fac? Îs singură, mă limitez, spusăi, la ce am. N-am ce să fac, asta este”, explică o altă pensionară.

„Am ieșit la pensie de la pază. Ce să faci? La pază cu salariu de 12-13 milioane, cum să îți crească ție pensia?” – adaugă un pensionar.

De ce vârstinicii cu pensii mari sunt mai avantajați

Creșterea este una procentuală și tocmai de aceea, persoanele care au un venit de 5.000 de lei, majorarea este de 700 de lei, în timp ce o pensie de 1000 de lei crește cu doar 140 de lei. Acest fapt conduce la o diferență semnificativă în ceea ce privește persoanele cu venituri mici și cele cu venituri mari.