Caltaboș de porc, rețeta tradițională. Află dacă se pune sau nu orez

de: Redacția BZI
14:29, 04 dec. 2024

Sărbătorile de iarnă ne bat la ușă, iar rețeta tradițională pentru caltaboș de porc vine în ajutorul gospodinelor care se gândesc deja la ce vor pune pe masa festivă de Crăciun. Preparatele tradiționale sunt vedetele acestui sezon, iar printre acestea numără și acest preparat.

În caz că nu știai ce este caltaboșul, acesta este un cârnaț preparat, de obicei, din carne de porc, orez, ceapă, sare, piper și alte ingrediente. Este un fel de mâncare specific sărbătorilor de iarnă. În zilele noastre putem găsi caltaboș și pe rafturile magazinelor, însă gustul acestora nu se compară cu cel al caltaboșului făcut acasă.

Caltaboș de porc, rețeta tradițională

De pe nicio masă de sărbători nu lipsește caltaboșul, preparatul românesc pe care oamenii îl adoră. Dar cum se face caltaboș de porc tradițional? Există o mulțime de rețete și fiecare regiune a țării are propriul stil de a face acest preparat. Unii spun că nu e caltaboș dacă nu conține orez, în timp ce alții îl preferă fără.

Caltaboșul este, de fapt, un cârnat care se prepară atunci când se taie porcul. El se face din măruntaie de porc fierte și tocate. Unii îl fierb, alții îl afumă, dar el poate fi și pus la cuptor.

În plus, compoziția diferă de la o zonă la alta, pentru că în unele regiuni se adaugă orez și slănină, iar în altele se pun condimente diferite. Unii pun în compoziția de caltaboș sânge de la porc, lăsat să se coaguleze, apoi se fierbe și se toacă. Este servit ca aperitiv, alături de slănină, șorici, tobă și liber,pe masa de Crăciun.

Deși mulți în confundă cu lebărul, cele două preparate sunt diferite. La caltaboș se pun măruntaiele de la porc tocate, în timp ce lebărul se face în principa cu ficat de porc și condimente.

Dacă te-ai hotărât să faci caltaboș de porc tradițional anul acesta, vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 250 g carne de porc grasă, 2,5 kg de măruntaie de porc (inimă, rinichi, splină, ficat), 700 g ceapă, 1 cană de orez, foi de dafin, 1 căpățână de usturoi, 100 g untură de porc, mațe de porc spălate, sare, piper măcinat, piper boabe.

Cum se prepară

Măruntaiele se spală bine în apă rece, apoi se pune la fiert o oală mare cu 4-5 foi de dafin, 3 linguri de sare, usturoiul curățat și o lingură de boabe de piper. Când apa fierbe, se adaugă măruntaiele și carnea de porc tăiate în bucăți mari. Se lasă la fiert la foc mic până se fierb bine și sunt pătrunse. Se scot pe o farfurie și se lasă la răcit, atât organele, cât și carnea.

Zeama se lasă pe foc mic. Între timp, se spală orezul și se călește în puțin ulei, se adaugă 2 căni și jumătate din zeama în care a fiert carnea și se dă orezul în clocot. Se lasă orezul la fiert încă 10 minute la foc mic, cu oala acoperită cu capac.

Se lasă orezul la răcit și se toacă ceapa mărunt, apoi se călește în ulei sau untură. Dacă ai o mașină de tocat, carnea și măruntaiele de porc se toacă cu ajutorul ei. Dacă nu, va trebui să o faci la mână, cu un cuțit foarte ascuțit și atenție multă.

Carnea și măruntaiele se pun într-un lighean mare, se adaugă ceapa călită, piperul măcinat și sarea. Poți adăuga orice condimente dorești. Se amestecă bine și se adaugă orez fiert.

Mațele bine spălate se umplu cu această compoziție, se face un nod la capăt și se pune la fiert în zeama unde au fost carnea și măruntaiele,la foc mic, cam 10-15 minute.

Dacă vrei să ai și ceva dulce pe masa de sărbători, poți încerca câteva rețete de prăjituri de post. După asta, dacă vrei, se poate da la cuptor pentru 20 de minute, astfel încât rețeta tradițională de caltaboș de porc să se usuce și să poată fi gata de consumat.