Calmant pentru colon iritabil: Cum ameliorezi durerea pe cale naturală

de: Bianca Rebegea
11:05, 15 nov. 2021

Cauți un calmant pentru colon iritabil, dar tot ce găsești sunt medicamente? Ei bine, noi îți vom prezenta mai multe remedii naturiste, care te vor ajuta să scapi de disconfort.

Sindromul colonului iritabil este o tulburare funcțională a tubului digestiv. Aceasta este caracterizată prin modificarea tranzitului intestinal ( constipație, diaree), fapt ce duce la durere abdominală sau disconfort. Afecțiunea despre care vă vorbim nu evoluează către boli mai grave, dar nici nu le exclude. Simptomele acesteia apar și dispar pe parcursul întregii vieții. Colonul iritabil este o afecțiune cronică, fiind principalul motiv pentru care oamenii merg la un consult gastroenterologic.

Pentru că simptomele sunt supărătoare, aveți nevoie de remedii eficiente.

Calmant pentru colon iritabil: Iată ce tratamente naturiste poți folosi

Cele mai bune remedii naturiste pentru colonul iritabil sunt: uleiul esențial de mentă, mușețelul și ceaiul din frunze de fructe de pădure.

Poate că nu v-ați gândit niciodată, dar uleiul esențial de mentă este ideal pentru ameliorarea crampelor abdominale. Relaxează mușchii intestinali, astfel încât reduce spasmele care provoacă dureri. De asemenea, uleiul de mentă ajută la controlul simptomelor precum constipația, inflamația și balonarea.

Studiile realizate până în prezent privind acest ulei s-au concentrat asupra capsulelor. Acestea prezintă un strat enteric, care împiedică acizii stomacului să le descompună. Acest lucru face ca acestea să nu se dizolve până când nu ajung în intestin. În acest fel, sunt evitate orice efecte secundare dăunătoare, cum ar fi aciditatea gastrică. În general, dozele sunt: de la 0,2 ml la 0,4 ml ulei de mentă de trei ori pe zi pentru adulți și 0,1 ml până la 0,2 ml de ulei de mentă de trei ori pe zi la copii de 8 ani și peste.

Atenție, însă! Nu consumați ulei de mentă împreună cu antiacide. Acestea din urmă ar putea distruge învelișul enteric.

Un alt calmant extraordinar pentru colonul iritabil îl reprezintă mușețelul. Această plantă poate fi consumată atât sub formă de ceai, cât și ca supliment alimentar. Mușețelul reduce inflamația și ameliorează spasmele. Beți două-trei ceaiuri de mușețel pe zi.

Ceaiul din frunze de fructe de pădure ( fragi, zmeură, mure) conțin tanin, o substanță care reduce inflamatia si remediaza diareea. Așa că puteți bea, în fiecare zi, câte două căni de ceai.

Obiceiuri sănătoase care calmează colonul iritabil

Un colon iritabil are nevoie de o atenție deosebită. De aceea, este necesar să consumați alimente cât mai sănătoase. În plus, puteți face sport, să mâncați mai multe fibre, să limitați consumul de lactate, să faceți alegeri alimentare inteligente și, nu în ultimul rând, să vă relaxați.

Sportul elimină stresul și vă ajută să tratați depresia și anxietatea. Cum stresul este principalul factor declanșator al colonului iritabil, mișcarea timp de 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, vă va ajuta să ționeți sub control simptomele și să vă simțiți mai bine.

Fibrele din fructe și legume reduc constipația. De aceea, este necesar să le consumați, în ciuda faptului că pot înrăutăți problema flatulenței.

Simptomele colonului iritabil pot fi agravate de consumul de lactate. De aceea, puteți înlocui laptele cu iaurtul, deoarece acesta din urmă este bogat în probiotice, elemente benefice pentru flora intestinală.

Nu în ultimul rând, evitați acele alimente, care vă pot înrăutăți simptomele: fasolea, varza, conopida, broccoli, alcoolul, ciocolata, cafeaua, sucurile și produsele lactate.