Calmant mâncărime la câini: Bolile de piele ce provoacă scărpinatul

de: BZI.ro
11:33, 03 nov. 2021

Atunci când câinele tău se scarpină agresiv este posibil ca el să sufere de o afecțiune a pielii. Cel mai eficient calmant al mâncărimii la câine este tunsul imediat al blăniței. Există multe boli de piele la câini și variate metode de tratament, pentru stabilirea unui diagnostic corect este necesar să-ți duci animalul de companie la veterinar.

Pentru a aplica tratamentul corect este necesar să cunoști care sunt cauzele apariției acestor boli de piele la câini și care sunt simptomele acestora. De asemenea, este important să știi cum să previi, pe cât posibil, apariția afecțiunilor dermatologice la animalul tău de companie.

Este important ca animalul de companie să nu-și lingă zonele afectate de o afecțiune dermatologică

Principalele semne ce indică o afecțiune dermatologică la câinele tău

Cele mai vizibile semne care indică o posibilă afecțiune dermatologică sunt alergiile cauzate de condițiile de mediu. În situația în care cățelul tău doarme într-un loc umed sau foarte călduros, acesta poate să înceapă să se scarpine agresiv. De asemenea, o cauză frecventă a apriției mâncărimelor la animale de companie sunt paraziții sau puricii. Aceștia irită foarte tare pielea animăluțului provocând un disconfort.

Mâncărimea la câini poate apărea și din cauza sensibilității la diverse alimente. Sunt cazuri în care scărpinatul agresiv este cauzat de afecțiunile ereditare. În acest caz, este nevoie să vorbești cu stăpânul de la care ai cumpărat cățelul.

Pe lângă scărpinat, pot apărea și alte semne care indică o boală de piele. Afecțiunile dermatologice se pot manifesta și sub forma unor pete neobișnuite, plăci înroșite, piele îngroșată, miros neplăcut, pierderea părului sau schimbări în comportamentul și obiceiurile câinelui.

Umiditatea și temperaturile ridicate favorizează dezvoltărea unei boli de piele la câini

Este foarte greu de stabilit un diagnostic în cazul bolilor de piele, deoarece acestea sunt foarte asemănătoare. Tratamentul trebuie administrat în funcție de boala de care suferă patrupedul, neexistând un tratament general pentru toate afecțiunile de piele.

Cele mai frecvente afecțiuni dermatologice întâlnite la câini

Dermatita piotraumatică apare frecvent la rasele cu blană deasă și păr lung. Umiditatea și temperaturile ridicate favorizează dezvoltărea unei astfel de afecțiuni. Cei mai vulnerabili sunt masculii cu vârstă de până la patru ani.

În cazul acestei afecțiuni, câinele se scarpină foarte tare, se linge intens și se mușcă. Inițial, blana din zonele afectate acoperă leziunile iar firele de păr se lipesc unele de altele, după care încep să cadă, lăsând la vedere răni cu puroi.

Foliculita la rasele de câini cu păr scurt este o altă afecțiune ce provoacă mâncărimi. Aceasta provocă așa-numitul aspect de „blană mâncată de molii”. De asemenea, câinele începe să piardă din păr pe șolduri și abdomen. Această boală este provocată de bacterii.

Un calmant foarte bun în cazul mâncărimelor la câini sunt șampoanele dermatologice

În cazul unei râi sarcoptice care se transmite de la un animal bolnav, câinele începe să se scarpine foarte des, încât își provoacă răni pe tot corpul. Câinele începe să nu mai mănânce, slăbește foarte tare și, dacă boala nu este tratată, acesta poate muri.

Boala poate fi contactată și din exterior, din iarbă, adăpost sau coteț. Predispuși la această boală sunt câinii care sunt hrăniți insuficient și cu produse de slabă calitate. De asemenea, afecțiunea poate fi transmisă și la om.

Calmant mâncărime la câini în cazul unei afecțiuni dermatologice

Dacă nu s-a ajuns la căderea părului, atunci primul calmant al mâncărimii este tunsul foarte scurt. Este foarte important să știți că dacă acesta suferă de o afecțiune dermatologică, tunsul îl va durea foarte tare. Pentru a reuși să cureți zonele afectate este necesar să-l duci la un medic veterinar. Ulterior, va fi nevoie să folosești un unguent pe bază de corticosteroizi.

Un calmant foarte bun în cazul mâncărimelor la câini sunt șampoanele dermatologice. Acestea au substanțe antiseptice care reușesc să calmeze pielea iritată a câinelui. Pentru efectul dorit acesta trebuie folosit de 2-3 ori pe săptămână. După 14 zile, frecvența șamponărilor este redusă la o aplicare la două săptămâni. Pe lângă tratarea cu șampoane dermatologice, câinele va fi nevoit să ia și antibiotice pentru cel puțin trei săptămâni.

Mâncărimea la câini poate apărea și din cauza sensibilității la diverse alimente

Este important ca animalul de companie să nu-și lingă zonele afectate. Pentru a preveni acest lucru poți folosi un guler de plastic. Cu ajutorul acestuia, animăluțul nu va mai reuși să ajungă la acele locuri. Cel mai bun calmant pentru mâncărime la câini este distragerea atenției, cu cât mai mult te joci cu el, cu atât mai puțin acesta se va scărpina.