Călin Georgescu contestă documentele desecretizate de CSAT. Candidatul independent, la alegerille prezidențiale, a dat în judecată Administrația Prezidențială, SRI, SIE, MAI și STS
Călin Georgescu, candidatul independent la alegerille prezidențiale, contestă documentele desecretizate de CSAT. Acesta a deschis un proces împotriva SRI, SIE, MAI, STS și a Administrației Prezidențiale.
Desecretizarea documentelor din ședința CSAT referitoare la campania electorală a lui Călin Georgescu a stârnit nemulțumirea acestuia.
Ce detalii s-au aflat din documentele declasificate
În documentele declasificate de Klaus Iohannis, erau detalii despre finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu, în care ar fi fost implicat Bogdan Peșchir, suspectat de colectarea unor donații de un milion de euro pe TikTok.
Campania ar fi implicat și 25.000 de conturi TikTok, care, deși create din 2016, au devenit active abia la începutul procesului electoral.
SRI a semnalat în documentele transmise CSAT pe 28 noiembrie că datele obținute indică implicarea unor activități suspecte în campania lui Călin Georgescu. „au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu”.
Călin Georgescu contestă documentele desecretizate de CSAT
Călin Georgescu contestă documentele prezentate de CSAT privind campania sa electorală. Pe 6 decembrie, Asociația pentru Apărarea Libertăților Publice (APALP), care îl susține pe candidatul independent, a deschis un dosar la Curtea de Apel București.
Primul termen de judecată în dosar va avea loc miercuri, 11 decembrie, la ora 15:00.
„În cererea de chemare în judecată am arătat că documentele pentru care am solicitat suspendarea sunt acte administrative emise cu exces de putere, instituțiile emitente acționând cu scopul clar de a influența voința alegătorilor și implicit rezultatul alegerilor pentru funcția de președinte al României, nefiind acte legal emise în exercitarea competentei de apărare în domeniul securității naționale.
Cererea a fost introdusă înainte de a interveni decizia și comunicatul Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor. Este de notorietate și a putut fi constatat de către întreaga opinie publică faptul că există o veritabilă acțiune și curent instituțional îndreptat exclusiv împotriva unuia dintre candidați și care constituie totodată o veritabilă ingerință în libertatea de exprimare și de a comunica și transmite idei în spațiul public și mai ales în mediul online.
Considerăm că aceste documente trebuiau emise și ulterior declasificate și prezentate opiniei publice după alegeri și doar dacă acestea cuprindeau o analiză obiectivă și imparțială asupra tuturor candidaților, inclusiv o analiză a practicii unor instituții și mass media. De asemenea, în timpul campaniei electorale au fost constatate derapaje semnificative ale mai multor instituții fundamentale, inclusiv instituții autonome cu caracter reprezentativ, iar APALP a acționat pentru a supune aceste acte controlului de legalitate al instanțelor judecătorești.
Fiind conștienți că subiectul este deosebit de sensibil, dar și de o mare importanță pentru România, avem așteptarea legitimă ca instanțele de judecată să verifice într-un mod profesional, adecvat și cu celeritate modalitatea în care în special serviciile și structurile de informații cu atribuții în domeniul siguranței securității și protecției naționale, a democrației și statului de drept și-au îndeplinit atribuțiile într-un mod democratic și apolitic” , a transmis APALP, conform Observatornews.ro.
Așadar, Călin Georgescu contestă documentele desecretizate de CSAT, iar primul termen de judecată în dosar va avea loc miercuri, 11 decembrie, la ora 15:00.