Calendar septembrie 2020. Mari sarbatori – VIDEO
Calendar septembrie 2020. În calendarul creştin-ortodox sunt câteva mari sărbători. Vorbim despre: Bobotează, Bunavestire, Paşti, Înălţare, Cincizecime, Adormirea Maicii Domnului, Nașterea Fecioarei Maria, Naşterea Lui Iisus Hristos.
Conform calendarului pe care îl avem cu toţii acasă, anul începe pe 1 ianuarie. Anul bisericesc însă începe pe data de 1 septembrie, adică în prima zi de toamnă oficială. Aceasta este prima sărbătoare de peste an.
Anul Nou bisericesc – 1 septembrie
Se crede că Dumnezeu a început Facerea lumii pe 1 septembrie, de aceea ziua e considerată ca fiind prima dintre cele mai importante de pe parcursul calendarului bisericesc. Creştinii au împrumutat data de la evrei, întrucât cultul creştin provine din cultul iudaic. Tot conform tradiţiei creştine, Iisus Hristos şi-ar fi început pe 1 septembrie activitata publică.
Calendar septembrie 2020. Naşterea Maicii Domnului – 8 septembrie
În fiecare an, pe aceeaşi dată, participăm la sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului. Despre cea care este mama lui Hristos se ştiu foarte puţine lucruri. În Sfânta Scriptură găsim informaţii sumare despre naşterea şi copilăria ei. Se ştie doar că a fost dusă de părinţi la Templu la vârsta de 3 ani. Naşterea ei nu e menţionată în Noul Testament, dar e relatată în alte surse, printre care şi Protoevanghelia lui Iacob. Aceasta a fost scrisă circa în jurul anului 145. Conform ei, Maria avea o descendenţă şi împărătească, şi preoţească. Tatăl ei, Ioachim, provenea din seminţia lui Iuda, urmaş al cunoscutului rege David.
Sărbătorirea datei de 8 septembrie a fost stabilită la începutul secolului al V-lea. Are legătură directă cu ziua în care s-a sfinţit o biserică din Ierusalim, închinata Maicii Domnului de către împărateasa Eudoxia.
Ziua Crucii – 14 septembrie
Se spune că este cea mai importantă sărbătoare creştină dintre ele închinate cinstirii crucii lui Iisus Hristos. E celebrată şi de ortodocşi, şi de catolici şi e zi de post negru. Ziua de 14 septembrie marchează două evenimente importante: aflarea crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi înălţarea ei de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în anul 335, şi aducerea ei de la perşi, în anul 629, şi aşezarea în Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim.
Iată predică la începutul Anului Bisericesc: