Calendar ortodox februarie 2021. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

de: BZI.ro
10:14, 01 feb. 2021

Calendar ortodox februarie 2021. De astăzi a început o nouă lună, Făurar, care este considerată o lună nemiloasă, cu geruri și viscole mari. Denumirea populara a lunii februarie sugera momentul începerii pregătirilor pentru muncile agricole. În această perioadă, oamenii luau la reparat uneltele sau își făureau altele pentru luna următoare când începea anul agricol. Dar iată ce sărbători religioase avem în această lună, ce sfinţi comemorăm și care sunt zilele de post.

În fiecare lună a anului avem sărbători religioase importante, care sunt consemnate cu cruce roșie, dar și zile trecute cu cruce neagră. Totodată, dacă în luna respectivă nu este vreun post, se postește doar în zilele de miercuri și vineri. Luna aceasta avem o singură sărbătoare cu cruce roșie, și anume Întâmpinarea Domnului. Avem de asemenea și două sărbători cu cruce neagră – Sfântul Haralambie, respectiv Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul.

Calendar ortodox februarie 2021

Prima zi a lunii februarie este dedicată comemorării Sfântului Trifon, care a trăit în Frigia – Turcia de astăzi. Acesta a primit de la Dumnezeu, din copilărie, darul vindecării bolnavilor și putere asupra demonilor. În cea de-a doua zi a lui Făurar este Întâmpinarea Domnului, care este prâznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos. Tradiția bisericească ne spune că în această zi Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii. Aceasta prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. În această zi de sărbătoare este și hramul Catedralei Mitropolitane din Iași.

În cea de-a zecea zi a lunii februarie, este comemorat Sfântul Haralambie, care a fost episcop în Cetatea Magneziei (Turcia de astăzi). Fiind într-o zi de miercuri, de Sf. Haralambie, care este sărbătoare cu cruce neagră, se ține post. Apoi, spre sfârșitul lunii, pe 24 februarie, comemorăm Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care chiar dacă este tot în zi de miercuri, este harți.

Potrivit tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap. După un timp, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos, și lepădând poziția socială și toată deșertăciunea acestei lumi, s-a făcut monah luându-și numele de Inochentie. Ca monah, el s-a sălășluit chiar la locul unde se afla îngropat capul lui Ioan Botezătorului Ioan, acestuia datorându-i-se cea de-a doua aflare a capului. Și ziua de vineri, 26 februarie, când este Sfântul Porfirie, este tot harți.

Ce înseamnă praznic și acatist în calendarul ortodox

Praznic sau prăznuire este ziua în care Biserica sărbătorește un eveniment din istoria mântuirii, un sfânt ori sfinte moaște. Praznicul este o comemorare liturgică și spirituală a Bisericii la care se cântă în slujbele Bisericii rugăciuni și imnuri.

Totodată, acatistul este un imn de laudă ce îi este închinat lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau unuia dintre sfinți. Denumirea, care vine din limba greacă, vine prin adăugarea unui „a” privativ la verbul „katiso” (a sta jos, a ședea), pentru a se arăta că în timpul acestei cântări nu se stă jos, pe scaun, ci în picioare.

Așadar, în calendar ortodox februarie 2021 avem doar șase zile de post, miercurile și vinerile din primele trei săptămâni. Iar în ultima săptămână, cele două zile în care de regulă se postește fiind harți.