Căldura din tren l-a răpus de două ori pe un bărbat în timpul cursei Brașov – București
Un bărbat în vârstă de 69 de ani a leșinat de două ori, din cauza căldurii sufocante din tren. Trenul R-E 11532, al companiei Astra Trans Carpatic, a plecat din Gara Brașov la ora 10:40, cu destinația București.
Se pare că trenul era hiperaglomerat, dar controlorii tot tăiau bilete la preț întreg.
Un bărbat a leşinat de două ori din cauza căldurii din tren
Vagoanele trenului erau arhipline, iar în drum spre Predeal, unui bărbat i s-a făcut rău din cauza căldurii și a leșinat. Călătorii care se aflau în tren au încercat să îl ajute, iar o femeie care s-a recomandat ca fiind medic a sunat la numărul de urgenţă 112, pentru a cere ajutorul unei ambulanțe.
Bărbatul a fost în cele din urmă coborât din tren în Gara Predeal, acolo unde urma să sosească un echipaj de pe ambulanță.
De altfel, cu toate că deși trenul era arhiplin și nu mai existau locuri libere, controlorii tăiau bilete cu tarif întreg. Ba mai mult, unul dintre controlori a ocupat patru scaune și le-a spus oamenilor că nimeni nu are dreptul să se așeze acolo.
Lockdown climatic în China
Într-un alt șir de ide, amintim cum canicula din luna iulie a determinat Guvernul să lanseze un lockdown climatic, care obligă populația să rămână în casele lor pentru a evita efectele negative ale căldurii. Vara aceasta multe țări se confruntă cu temperaturi record care în unele cazuri au atins și au depășit vârfuri care nu au fost înregistrate de zeci de ani. O astfel de țară este China, care se confruntă cu un val de căldură neobișnuit, ajungând chiar și la 41 de grade în ultimele săptămâni. Astfel că potrivit unui articol publicat de Il Sussidiario, Serviciul național de meteorologie a lansat recent alerta roșie pentru 67 de orașe în care temperaturile ar putea depăși 40 de grade în zilele următoare.
În alte 393 de orașe, tot din China, sunt preconizate temperaturi egale sau mai mari de 35 de grade. Din cauza căldurii, Guvernul chinez pare să lanseze un fel de lockdown climatic pentru orașele aflate în alertă roșie. Acest lucru implică în mod expres ”încetarea tuturor activităților în aer liber”, în timp ce cetățenilor li se cere și ”să acorde mai multă atenție prevenirii incendiilor”.
Nu este încă clar cât vor dura restricșiile și nici ce repercusiuni ar putea avea, mai ales având în vedere că închiderea oamenilor în casă va duce la creșterea cererii de energie electrică pentru alimentarea aparatelor de aer condiționat de uz casnic.
Nu este străin faptul că valurile neobișnuite de căldură excesivă, care afectează aproape întreaga lume, sunt, în mare măsură, legate de poluare. Acest lucru ar trebui să fie util pentru a explica faptul că temperaturile în China au crescut foarte rapid și semnificativ în ultima perioadă.
Acesta este al doilea val de caniculă – înțeles ca trei sau mai multe zile consecutive de temperaturi atipice- înregistrat în China în ultima lună, în timp ce primul a fost între 5 și 17 iulie. Efectul căldurii excesive din China are repercusiuni și asupra rețelei de electricitate care este din ce în ce mai solicitată din cauza folosirii excesive a aparatelor de aer condiționat în interiorul locuințelor, dar și în birouri și fabrici.
Revenind pe planiurile noastre, reiterăm faptul că astăzi, 1 august, un bărbat a leșinat de două ori din cauza căldurii din trenul ce se afla pe ruta București-Brașov.