Căldura din calorifere va costa 40 de milioane de euro! Ieșenii sunt buni de plată

de: Alexandra MAISNER
02:00, 30 sept. 2023

Căldura din calorifere va costa 40 de milioane de euro! Plenul Consiliului Local a votat, ieri, 29 septembrie 2023, aprobarea contractării creditului pentru acoperirea cheltuielilor cu combustibilul de la centralele de termoficare

Alte două împrumuturi urmează să contracteze municipalitatea ieșeană. Proiectele de hotărâre au trecut cu ușurință de plenul Consiliului Local. Este vorba despre cel de 200 de milioane de lei, pentru asigurarea combustibilului agentului termic, iar altul de 8,8 milioane de lei ce vor fi împrumutați pentru finalizarea unor proiecte europene care de ani de zile bat pasul pe loc.

Căldura din calorifere va costa 40 de milioane de euro

Contractarea celor două împrumuturi a fost supusă aprobării Consiliului Local Iași în ședința de ieri, 29 septembrie 2023. Cel mai vechi credit al primăriei datează încă din 2007, (Dexia) acesta are o valoare totală de 200 de milioane de lei și este achitat în proporție de aproximativ 70 la sută. În acea perioadă, suma a fost folosită pentru asfaltarea mai multor străzi. Cel mai recent credit contractat de Primăria Iași este de 240 de milioane de lei împrumutați de la BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), pentru construirea unui nou depou în Dacia.

Potrivit municipalității, împrumutul de 200 de milioane de lei va asigura plata necesară pentru acoperirea cheltuielilor centralelor de termoficare pentru sezonul rece 2023-2024. Astfel, vor fi acoperite cheltuielile cu cărbunele, gazele naturale, materii prime, certificate verzi impuse de UE pentru emisiile de CO2, dar și pentru materiale și alte resurse necesare pentru producerea agentului termic. Deși, anul trecut, primăria a visat la încasări mari din vânzarea energiei electrice, întreruperile dese ale centralei CET II Holboca și scăderea prețului energiei pe bursă au determinat venituri sub așteptări.

Astfel, ieșenii ar trebui să se îngrijoreze cu privire la inconștiența cu care municipalitatea accesează diferite împrumuturi, mai ales și din cauza faptului că Primăria Iași este în prag de colaps. Deși edilul Mihai Chirica a declarat reporterilor BZI faptul că în port nu mai există cărbune achiziționat anterior cu 470 de euro pe tonă, cotidianul BZI va cerceta acest aspect. Menționăm că pentru fiecare tonă depozitată în port municipalitatea trebuie să achite suplimentar câte 3 euro pe tonă.

„Am verificat personal, nu este cărbune în port”, a declarat Mihai Chirica.

În contextul în care Primăria Iași are numeroase datorii, în ceea ce privește instituțiile din subordinea sa, precum Salubris, Citadin etc, un împrumut de 200 de milioane de lei nu va face altceva decât să devină o piatră de moară pentru ieșenii care nu ar trebui să plătească incapabilitatea administrației locale de a gestiona rezonabil situația. Cetățenii vor trage greul, iar în prețul agentului termic din sezonul rece se va regăsi atât rambursarea creditului de 200 de milioane de lei la care se vor adăuga dobânzile, comisioanele, dar și profitul, pentru că municipalitatea nu va putea oferi un preț scăzut pentru populație, ținând cont de faptul că în 5 ani este obligată să ramburseze suma împrumutată.

Primăria Iași, în prag de colaps?

Este cât se poate de clar faptul că primăria nu urmărește dezvoltarea Iașului, ci îndatorarea acestuia mai degrabă, iar pentru Mihai Chirica contractarea împrumutului este doar o altă găselniță electorală. Suma este, de fapt, un balon de oxigen, iar urmările se vor simți în cei 5 ani până la rambursare. În ultima perioadă, în conturile instituției se învârt sume șocant de mici, de câteva zeci de mii de lei. Iașul este în pragul unui colaps, dar Chirica consideră în continuare oportun să îndatoreze cetățenii și mai mult. În cadrul ședinței de ieri, 29 septembrie 2023, Mugurel Laicu, consilier local PSD, a atras atenția asupra acestui proiect de hotărâre.

„Dumneavoastră ne lansați o provocare prin a aproba acest credit. Să nu uităm că noi mai derulăm niște credite. Eu am solicitat, de nenumărate ori, o întâlnire scurtă pentru această problemă a termoficării. Achiziția de cărbuni, din cât m-am documentat eu, a fost una foarte grea. A fost primul an după ce am preluat această cruce, deci cheltuielile au fost de aproximativ 85 de milioane de euro, deci o sumă apăsătoare pentru buget. Trebuie să ne uităm și la bugetul general.

Încă nu am intrat într-un colaps, dar nu suntem departe să nu putem achita lucrările care sunt în derulare și să nu mai avem bani să plătim facturile. Nu știu, domnule primar, dacă s-a făcut o analiză cu specialiști, cum alte municipii au depășit această criză, să spun. Eu am înțeles. Anul trecut s-a rezolvat, anul ăsta facem credit, dar la anul”, a spus Mugurel Laicu, consilier PSD.

Mihai Chirica dă vina pe războiul din Ucraina

Ca o scuză penibilă a incapabilității cu privire la situația actuală, primarul Mihai Chirica a dat vina pe războiul din Ucraina. Acesta a susținut că din această cauză este dificil, iar împrumutul este sigura variantă fiabilă.

„Sistemul de termoficare este unul dintre cele mai moderne din România. Toată politica europeană este de promovare a sistemelor de termoficare în regim standardizat. Anul trecut, Comisia Europeană a decis după începerea războiului ca utilizarea gazului să fie declarată energie verde. S-a luat această decizie. Sistemul nostru este compus din 2 centrale, pe cărbune și gaze. Ambele sunt funcționale. Anul trecut am funcționat fără întrerupere. Noi cumpărăm de pe bursă. Sunt două mari burse. Contractul este unul public, s-au adăugat 82 de dolari pe tonă pentru tot ce înseamnă descărcare.

Am reușit să activăm căile ferate române. Anul acesta, din discuțiile personale cu primari din România, cu domnul Ciolacu a fost foarte clar. Presiunea financiară pe noi a venit de la CO2. Din obligația referitor la cumpărarea acelor certificate de CO2. Suntem cel mai mare oraș care are plătite toate certificatele. Problema noastră este de a găsi resurse pentru combustibilul care urmează. Față de alte orașe ceea ce ne lipsește acum este sursa de gaz”, a spus primarul Mihai Chirica.

Astfel, din cauza incompetenței administrației locale, căldura din calorifere va costa 40 de milioane de euro. Împrumutul va trebui rambursat în 5 ani, iar cetățenii încă nu știu cât vor plăti pentru agentul termic.