Calculator pentru menstruație. Cum te asiguri că ciclul este regulat

de: BZI.ro
13:14, 19 iul. 2024

Un ciclu menstrual normal, începând cu prima zi, care este prima zi de sângerare, până la următoarea menstruație, poate fi de la 21 la 35 de zile. Pentru a te asigura că totul este normal, poți apela la un calculator pentru menstruație.

Calculator pentru menstruație

Ciclurile menstruale diferă de la o persoană la alta sau de la o lună la alta, fiind influențate de mai mulți factori, de la stres la sindromul ovarelor polichistice. Calculatorul de menstruație oferă doar niște estimări și rezultatele sunt în scop informativ și orientativ.

Ca să te asiguri că ai un ciclu menstrual regulat, ar trebui să ții un calendar în care să-ți marchezi ziua primei sângerări și apoi să numeri până în prima zi a următoarei. Acest interval nu ar trebui să depășească 21-35 de zile, dar sunt cazuri când poate ajunge și la 38 de zile.

Totuși, trebuie avut în vedere că, odată cu vârsta, ciclurile menstruale se scurtează. O evidență este importantă pentru a remarca dacă ciclurile sunt neregulate, întârzie sau lipsesc. Dacă aveți un ciclu menstrual haotic, cel mai bine este să mergeți la medic pentru a stabili cauza.

În ceea ce privește cantitatea de sânge eliminată, aceasta nu ar trebuie să depășească două sau trei linguri și se numește flux menstrual, care poate fi: slab, moderat sau abundent și este influențat de stilul alimentar al femeii, nivelul de activitate fizică și administrarea sau nu a anticoncepționalelor.

Simptomele pre-menstruale apar de obicei cu 1-2 săptămâni înainte și se termină, de obicei, la aproximativ 3-4 zile după începerea sângerării. Simptomele apar, de regulă, din cauza fluctuaților nivelelor hormonale, dar sunt implicate, în acest proces, și alte substanțe chimice prezente în creier, însă nu se știe încă sigur în ce măsură și care este exact rolul acestora.

Dereglări ale ciclului menstrual

Dereglările ciclului menstrual pot apărea din mai multe cauze precum: factori, hormonali, factori endocrini, infecții vaginale, sindromul ovarelor polichistice, factori neurologici, practicarea sportului de performanță sau a exercițiilor fizice intense, sarcina și alăptarea, afecțiuni ale tiroidei, alcoolismul, consumul de droguri, obezitate.

Dacă ciclul întârzie și apare după o perioadă mai mare de 35-40 de zile, asta reprezintă o dereglare severă ce merită atenția medicului. Nu este normal nici să ai dureri mult mai intense decât cele obișnuite din timpul menstruației, dar nici să o sângerare excesivă de 6-8 zile.

Pentru a preveni dereglările menstruale, trebuie să: mergeţi la un consult ginecologic regulat, odihniţi-vă suficient (un somn de minimum şapte ore pe noapte), evitați exercițiile sportive suprasolicitante (dacă nu sunteți sportivi de performanță), menținerea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, fără diete de slăbire rapidă care poate duce la dereglări menstruale, reduceţi stresului, pe cât posibil, evitați să luați anticoncepționale fără prescripție medicală, nu folosiți mai mult de şase ore tampoanele, pentru a evita apariția sindromului de șoc toxic provocat de infecții.

Trebuie să vă puneți niște semne de întrebare dacă: au trecut mai mult de trei ani de la dezvoltarea sânilor iar menstruația nu apare, menstruația nu a apărut până la vârsta de 15 ani, sângerarea durează mai mult de şapte zile ori fluxul menstrual este mai abundent decât de obicei, aveţi o întârziere a menstruației mai mare de 90 de zile și nu sunteți însărcinată, menstruația apare la mai mult de 35 de zile sau la mai puțin de 21.

De asta e bine, pentru a avea un control mai ușor asupra acestui aspect și de a observa mai repede apariția unor eventuale probleme, să apelați la un calculator de menstruație. Chiar dacă datele sunt orientative, pot fi de mare ajutor.