Calciu gluconic la bebeluși: Cum rezolvă medicii dilema multor mămici
Calciul este unul dintre cei mai importanți nutrienți care ajută la drezvoltarea unui copil și de aceea multe mămici se întreabă dacă trebuie să dea calciu gluconic bebelușilor și dacă da, în ce cantitate.
Gluconatul de calciu este o soluţie care ajută la creşterea valorii calciului din sânge. Acesta este folsoit pentru administrarea de calciu persoanelor cu niveluri extrem de reduse de calciu în sânge şi care prezintă simptome acute precum reducerea sensibilităţii la nivelul pielii, contracturi musculare, crampe la nivelul mâinilor şi picioarelor, colici, slăbiciune musculară, dificultăţi de vorbire şi confuzie, şi care poate duce în cele din urmă la crize convulsive.
Până la vârsta de 17 ani, aproape 90% din masa osoasă trebuie să fie pe deplin dezvoltată și tocmai de aceea copiii au nevoie de mult calciu de la vârste fragede. Pentru ca acest mineral să aibă un efect bun asupra oaselor, trebuie să existe și un aport normal de vitamina D. Aceasta jută organismul să absoarbă calciul, iar oasele bebelușului vor deveni tot mai dense și mai puternice.
Care este doza zilnică de calciu pentru bebeluși și copii
Pentru a-i ajuta să crească frumos și armonios, bebelușii au nevoie de calciu. Astfel, bebelușii cu vârsta de până la 6 luni, care sunt alăptați, au nevoie zilnic de 300 mg de calciu. Bebelușii de până la 6 luni, ce primesc doar lapte praf, au un necesar de calciu de 500 mg, în timp ce bebelușii cu vârsta între 7 și 12 luni au nevoide de 550 mg de calciu.
Odată cu creșterea în vârstă, copiii au nevoie de o cantitate mai mare de calciu. Astfel, pentru copiii cu vârsta între 1 și 3 ani, necesarul de calciu este de 700 mg, iar pentru cei cu vârsta între 4 și 7 ani este de 800 mg.
Fetițele cu vârsta între 8 și 11 ani au nevoie de aproximativ 900 mg de calciu zilnic, în timp ce băieților de aceeași vârstă le trebuie 800 de mg de calciu.
Fetele cu vârstele cuprinse între între 12 și 15 ani au un necesar zilnic de 1000 mg de calciu, în timp ce băieții de aceeași vârstă au nevoie de 1.200 mg de calciu pe zi.
În cazul fetelor adolescente, cu vârste curpinsă între 16 și 18 ani au nevoie de aproxiamtiv 800 mg de calciu, în tim pce băieții de aceeași vârstă au necesar zilnic de 1.000 mg de calciu.
Calciu gluconic la bebeluși: Ce spun medicii pediatri
Medicii pediatri recomandă ca bebelușii să primească calciu timp de 10 zile în fiecare luna. Pentru administrare, medicii recomandă preparate de calciu gluconic. Pentru început, în primele două – trei luni de viață, se recomandă administrarea a 5 ml, după care se recomandă administrarea a 10 ml pe zi până la împlinirea vârstei de doi ani.
În funcție de vârstă, până la vârsta de 17-18 ani, copiiilor trebuie să li se administreze calciu gluconic pentru a suplini deficiențele de calciu.
În plus, pediatrii recomandă ca în lunile de iarnă, pe lângă calciu gluconic, copilului să i se dea și vitamina D. Recomandarea medicilor este ca aceasta să fie administrată sub formă de picături. Cel mai des preparat recomandat de medici este Vigantol, din care trebuie administrate zilnic patru picături.
Pe lângă calciu și vitamina D, mai ales în lunile de iarnă, unii medici pediatri susțin că bebelușilor ar trebui să le fie administrate și suplimente de fier.