Câinii vagabonzi, o mină de aur

de: Bujor Elena Nicoleta
09:41, 26 ian. 2023

O adevărată mină de aur pentru hoți. Un uriaș izvor de corupție de care beneficiază funcționari publici. Și nu numai. Banii negri acumulați pe seama câinilor vagabonzi, sălbăticiți, înfometați și uciși cu bestialitate, sunt estimați la câteva sute de milioane de euro. Fosta senatoare Cristiana Anghel, care mi-a oferit numeroase informații în aceste zile, estimează că ar fi vorba de 750 de milioane de euro. Din banii cetățenilor. Ce e de făcut?

Tragedia de la Lacul Morii din București a sensibilizat presa și opinia publică. Și este bine că se întâmplă așa. Aflăm astfel că pretutindeni în țară se întâmplă tragedii, că sunt mai ales în sezonul rece numeroase zone în orașe și în sate, unde oamenii, cu mic cu mare, sunt atacați și sfâșiați de câini, în timp ce autoritățile par a fi neputincioase. Și asta se întâmplă în condițiile în care legile promovate de fostul parlamentar Marius Marinescu sunt cât se poate de clare, sunt în vigoare și ar trebui aplicate.

Numărul câinilor vagabonzi, dintre care mulți sunt abandonați de stăpâni, ceea ce reprezintă o infracțiune penală, este estimat la nivel național la cifra record de două milioane. Două milioane de câini abandonați în viață. Pentru că, anual, circa un milion sunt uciși cu bestialitate. Iar alții mor de foame sau se sfâșie între ei în adăposturi. Pentru un singur câine de acest fel, cetățenii acestei țări alocă circa 350 de euro. Ce reprezintă acești bani? Costurile instituțiilor create în jurul primăriilor, pentru a eradica acest flagel. Bani pentru prinderea și sterilizarea animalelor. Bani pentru hrănirea lor. Bani pentru eutanasiere, atunci când este cazul. Bani pe care îi cheltuie, nu se știe cum, diversele asociații, care la modul declarativ se ocupă de protecția animalelor.

Un întreg angrenaj investit, repet, cu toate împuternicirile legale, lucrează în gol. Fucționari publici care nu-și fac datoria. Din primării. Din prefecturi. Din Poliție. Din Poliția Animalelor. De la Inspecția Veterinară. De la adăposturile pentru câini. Ca să nu mai vorbim de ASPA, care trebuie să funcționeze în fiecare localitate. Și nu funcționează. S-a aflat în aceste zile că în București faimoasa ASPA nu dispune decât de 15 persoane, a căror obligație este identificarea și prinderea câinilor vagabonzi. Cum să facă față doar 15 oameni unei asemenea provocări?

În aceste zile am aflat nu numai cât de multe zone urbane și rurale bântuite de grupuri de maidanezi există pretutindeni, nu numai cum aceștia, după ce sunt abandonați de stăpâni, devin agresivi, iar alții sunt hingheriți și uciși în mod barbar, dar am aflat până și informația cutremurătoare conform căreia substanțele destinate eutanasierii sunt vândute ca droguri. Și cum sunt furați în adăposturile pentru câini de către salariații acestora banii destinați hrănirii animalelor.

Vor mai exista multe tragedii în România de genul celei petrecute zilele trecute în parcul natural de la Lacul Morii. Pentru că sistemul nu funcționează. Pur și simplu. Deși există bani și un cadru legislativ cât se poate de clar. Din nou corupția ucide. Ucide și oameni, ucide și animale. Vorba lui Klaus Iohannis: suntem și din această perspectivă un stat eșuat!