Cafeină sau cofeină? Care este forma corectă

de: BZI.ro
13:10, 08 iul. 2024

Conform celei mai noi ediții a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, forma corectă dintre cafeină sau cofeină este cea din urmă. În trecut, ambele forme erau acceptate, însă acum s-a decis la a se păstra una singură.

Cafeină sau cofeină?

Există o mare confuzie între acești termeni întrucât ambii se folosesc constant, iar puțini știu care este, de fapt, forma corectă. În trecut, multă vreme dicționarele indicau forma de „cafeină” ca fiind cea corect. Acest lucru se trăgea din faptul că etimologia cuvântului vine de la „caféine” din franceză. Cu atât mai mult, avem „caffeina” în italiană și „caffein” în engleză.

Apoi, a existat o bună perioadă în care ambele forme erau acceptate. Însă, odată cu cea mai nouă ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, singura formă acceptată și considerată corectă este „cofeină”, având etimologia în cuvântul german „koffein”.

Cea mai nouă ediție a dicționarului, DOOM 3, a fost publicată în 2021 Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române și poate fi accesată și online.

Cofeina este o substanță extrasă din boabele de cafea, frunze de ceai sau nuci de cola și se regăsește în multe alimente și băuturi precum cafea, ceai și ciocolată.

Primele dovezi documentate istoric despre cafea apar la jumătatea secolului al XV-lea, în scrierile unor autori de origine arabă. În 1645 cafeaua a ajuns pentru prima dată și în Europa. În secolele care au urmat, cafeaua a ajuns una dintre cele mai consumate băuturi de pe lume. Acest lucru e și rezultatul diversității consumului, cafeaua putând fi consumată cu lapte sau zahăr.

De altfel, mai există și varianta de cafea decofeinizată. Cafeaua decofeinizată este preparată din boabe de cafea cărora li s-au eliminat cel puțin 97% din cofeină.

Efectele consumului de cafea pentru organism

Cafeaua, consumată în mod adecvat, are numeroase beneficii pentru organism, precum reducerea oboselii, contribuie la arderea grăsimilor, reduce riscul de apariție a diabetului, reduce riscul apariției accidentelor vasculare cerebrale, reduce riscul apariției bolii Alzheimer.

Totuși, cafeaua consumată în exces are și câteva efecte adverse precum: stări de nervozitate și neliniște, insomnii, dureri de cap, greață și vărsături, diaree sau anxietate.

De asemenea, este indicat ca să nu consumați cafea cu minimum 4-5 ore înainte de somn.

Cantitatea recomandată de cafea pentru consumul zilnic diferă de la persoană la persoane, în funcție de masa corpului, sănătatea și metabolismul persoanei. De asemenea, contează dacă organismul primește regulat doze de cofeină.

Cercetările sugerează că 400 mg pe zi sau mai puțin este o doza acceptabilă de cafeina pentru populația generală. Acest lucru înseamnă 2-4 căni de cafea pe zi. Totuși, au existat și supradoze fatale cu 500 mg de cofeină. De asta, la o doză trebuie să ne limităm la 200 mg.

Ce variantă folosim, cafeină sau cofeină? Deși există multe erori în vorbire, variantă corectă pe care trebuie să o folosim este cea de „cofeină”.