Cafeaua prezintă riscuri crescute pentru sănătate. Este doar un mit?

de: Ciocan Simona
12:20, 10 nov. 2024

În trecut, cafeaua era asociată cu riscuri crescute pentru sănătate. Dar cercetările din ultimul deceniu arată că, de fapt, consumul de cafea poate fi benefic pentru sănătatea dumneavoastră.
Cofeina este cel mai popular drog psihoactiv din lume. Oamenii beau cafea, o sursă naturală de cofeină, de secole, dar de zeci de ani au existat mesaje contradictorii cu privire la efectul acesteia asupra sănătății umane, conform BBC.

Cafeaua prezintă riscuri crescute pentru sănătate. Este doar un mit?

„În mod tradițional, cafeaua a fost văzută ca un lucru rău”, spune Marc Gunter, profesor de epidemiologie a cancerului la Imperial College din Londra și fost șef al secției de nutriție și metabolism din cadrul Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC). „Cercetările din anii ’80 și ’90 au concluzionat că persoanele care consumau cafea aveau un risc mai mare de boli cardiovasculare – dar lucrurile au evoluat de atunci.

În ultimul deceniu au apărut mai multe studii de populație la scară mai mare, spune Gunter, oamenii de știință dispun acum de date de la sute de mii de consumatori de cafea. Dar ce ne spun cercetările – și dacă consumul de cafea aduce beneficii sau riscuri pentru sănătate?

Cafeaua a fost asociată cu un risc crescut de cancer deoarece conține acrilamidă, o substanță cancerigenă prezentă în alimente precum pâinea prăjită, prăjiturile și chipsurile. Cu toate acestea, IARC a concluzionat în 2016 că cafeaua nu este cancerigenă, cu excepția cazului în care este băută foarte fierbinte – peste 65C (149F). Într-o analiză din 2023, cercetătorii susțin că, deși cafeaua este una dintre principalele surse de acrilamidă din alimentația noastră, nu există încă o bază de dovezi solide și concludente care să arate că aceasta este legată de riscul de cancer.

Potențialele beneficii pentru sănătate ale consumului de cafea

Nu numai atât, dar mai multe cercetări au descoperit că cafeaua poate avea de fapt un efect protector. Unele studii au arătat o asociere între consumul de cafea și un risc mai scăzut al unor tipuri de cancer la pacienți, de exemplu.

În 2017, Gunter a publicat rezultatele unui studiu care a analizat obiceiurile de a bea cafea ale unei jumătăți de milion de persoane din Europa pe o perioadă de 16 ani. Cei care au băut mai multă cafea au avut un risc mai scăzut de a muri de boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer. Aceste constatări sunt în concordanță cu cercetările din alte părți ale lumii, inclusiv din SUA, și cu cercetările mai recente din Regatul Unit.

Gunter spune că există suficient consens între studiile observaționale pentru a confirma că persoanele care beau până la patru cești de cafea pe zi au mai puține boli în comparație cu cele care nu beau.

Beneficiul potențial al cafelei ar putea merge mai departe. Băutorii de cafea din studiul lui Gunter erau mai predispuși la fumat și aveau diete mai nesănătoase decât cei care nu beau cafea. Acest lucru sugerează că, în cazul în care cafeaua reduce riscul de boli de inimă și de cancer, ar putea fi mai puternică decât credem – ea anulează efectele comportamentelor nesănătoase.

Acest lucru este valabil indiferent dacă este vorba de o ceașcă de cafea decofeinizată sau cofeinizată. Cafeaua decofeinizată are cantități similare de antioxidanți ca și cafeaua normală, a constatat cercetarea. Gunter nu a găsit în cercetările sale nicio diferență între starea de sănătate a persoanelor care au băut cafea cofeinizată față de cea decofeinizată, ceea ce l-a determinat să concluzioneze că beneficiile pentru sănătate asociate cafelei se datorează altui lucru decât cofeinei.