Cafeaua de cicoare. 9 motive pentru a consuma mai des aceasta bautura
Inainte de ’89, cand cafeaua autentica era un lux, romanii foloseau cicoarea ca inlocuitor. Hulita dupa anii revolutiei, cafeaua de cicoare atrage astazi tot mai mult atentia, mai ales a celor care vor sa adopte un regim de viata sanatos.
Cafeaua de cicoare se obtine din pulberea de radacina prajita. Se prepara din 3 lingurite de pulbere prajita la 150 ml apa.
Dupa ce se strecoara, lichidul rezultat se poate amesteca cu lapte. Dupa gust, puteti sa ii adaugati si condimente – scortisoara, ghimbir, cardamom. Cicoarea se poate consuma si rece sau se poate adauga in compozitia unor deserturi. De asemenea, daca vrei sa beneficiezi de proprietatile cicorii, dar si sa simti gustul de cafea autentica le poti combina: la o ceasca pui 1 lingurita cafea de cicoare si 1 lingurita cafea.
Proprietatile terapeutice ale cicorii
Cicoarea este o planta recunoscuta pentru efectele sale curative, inca din Antichitate. Romanii o foloseau pentru a ajuta la curatarea sangelui, iar egiptenii consumau radacina acestei plante tot pentru purificarea sangelui, dar si a ficatului.
Fitoterapia utilizeaza radacina, partea aeriana intreaga, frunzele si uneori florile. Principiile active care intra in compozitia cicorii, stimuleaza digestia, curata ficatul si splina, detoxifica organismul, scad colesterolul si glicemia, calmeaza usor sistemul nervos, au efect usor laxativ, stimuleaza, dar si inhiba pofta de mancare.
Daca se apeleaza la preparate pe baza de cicoare inainte de mese, atunci apetitul va creste, iar daca aceste preparate se iau in timpul meselor, efectul va fi contrar (apetitul va diminua, iar in acest sens se utilizeaza radacina).
Iata cateva motive pentru a consuma cafea de cicoare:
Cafeaua de cicoare te ajuta sa slabesti
Inulina, o fibra alimentara existenta in cicoare – si in cantitate foarte mare in topinambur, ajuta la slabire si la mentinerea unei greutati optime. Cafeaua din cicoare taie senzatia de foame si pastreaza senzatia de satietate mai mult timp.
Cafeaua de cicoare stimuleaza tranzitul intestinal
Fibrele din cicoare ajuta tranzitul intestinal si secretia de sucuri gastrice. Practic, digestia este imbunatatita, iar constipatia este redusa.
Cafeaua de cicoare previne diabetul, scade colesterolul
Inulina protejeaza impotriva acumularii de colesterol si ofera multe alte beneficii metabolice, cum ar fi absorbtia fierului, calciului si magneziului. Inulina este o polizaharida care regleaza nivelul glicemiei, de aceea este recomandata in caz de diabet si obezitate.
Cafeaua de cicoare pastreaza intestinele sanatoase
Inulina este un prebiotic care ajuta la cresterea nivelului de probiotice – bacteriile bune din intestine, pastrand astfel intestinele sanatoase. Studiile in vitro au aratat ca inulina stimuleaza cresterea selectiva a Bifidobacteria si Lactobacilli.
Cafeaua de cicoare previne bolile de inima
Studiile asupra inulinei au aratat ca aceasta fibra poate reduce cantitatea de colesterol LDL, asa-numitul colesterol „rau” si trigliceride. Colesterolul LDL este una dintre cauzele principale ale aterosclerozei si hipertensiunii arteriale; de asemenea, colesterolul si trigliceridele mari sunt factor de risc pentru infarct si accidente vasculare cerebrale.
Cafeaua de cicoare protejeaza ficatul
Potrivit unui studiu publicat in luna septembrie 2010 in „Food and Chemical Toxicology”, consumul de cicoare poate oferi protectie ficatului, gratie antioxidantilor.
Cafeaua de cicoare reduce inflamatiile articulare
Cicoarea a fost utilizata in mod traditional ca tratament naturist pentru artrita, iar studiile au aratat ca cicoarea are proprietati anti-inflamatorii semnificative, motiv pentru care este in continuare studiata pentru capacitatea de a reduce durerea asociata cu osteoartrita.
Intr-un studiu din 2010, 70% dintre subiectii care au primit tratament cu cicoare au raportat o imbunatatire sensibila a durerii cauzate de osteoartrita. Cafeaua din cicoare poate fi utilizata ca agent antiinflamator pentru dureri musculare si dureri articulare.
Cafeaua de cicoare previne tromboza
Potrivit unui studiu din luna mai 2011 publicat in „Phytotherapy Research”, cafeaua de cicoare poate preveni probleme de sanatate precum tromboza si inflamatiile. Participantii la studiu care au baut 300 de mililitri de cafea de cicoare pe zi si-au redus vascozitatea sangelui si a plasmei dupa numai o saptamana, beneficii pe care cercetatorii le atribuie antioxidantilor fenolici ai cicoarei.
Cafeaua de cicoare pastreaza sanatatea cavitatii orale
Potrivit unui studiu publicat in 2013 in revista „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, acidul chicoric gasit in cafeaua de cicoare protejeaza organismul impotriva bacteriilor din cavitatea orala. Acelasi studiu a constatat ca extractul de radacina de cicoare are proprietati antifungice.