Cafea la ibric: Trucuri simple pentru o preparare ca la carte
Cafeaua este o băutură extrem de populară. Ea încântă simțurile a milioane de oameni, dimineață de dimineață. Însă te-ai întrebat vreodată cum prepari o cafea la ibric desăvârșită? Noi îți arătăm cum.
Majoritatea oamenilor din întreaga lume preferă să își înceapă ziua cu o ceașcă de cafea. Această băutură le oferă energie suficientă, pentru a face față mai ușor lucrurilor cotidiene. Până să apară tot felul de dispozitive care să ne ajute să o preparăm, cafeaua a fost făcută la ibric. Ea a avut și încă are un gust excepțional, deoarece păstrează toată aroma boabelor de cafea.
„Cafeaua este aurul omului obişnuit şi, precum aurul, creează fiecăruia sentimentul de bogăţie şi de nobleţe.” – Seicul Abd-al-Kadir
Originea cafelei la ibric
Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită în secolul al IX-lea, de pastorul Kaldi, în Etiopia. Ulterior, ea a ajuns în Turcia, la Istanbul și a fost răspândită în întreaga Europa.
Cel mai vechi mod de preparare a cafelei este la ibric. Acesta a fost inventat de otomani. Numele de ibric provine de la vasul mic în care era pregătită cafeaua, și anume ibrik (sau cevze). Turcii se foloseau de ibricul de aramă și preparau cafeaua la foc mic, în nisip. Nisipul fierbinte permite temperaturii să se distribuie uniform, pe toată suprafața ibricului.
Cu timpul, cafeaua a ajuns și în România. De acest se bucură milioane de oameni. Ea este preparată în diverse motode, dar cea mai populară rămâne cafeaua la ibric.
Cum prepari o cafea la ibric excepțională
În primul rând, trebuie să alegi o cafea boabe, proaspăt prăjită, 100% arabică. În acest fel, te poți bucura de o aromă deosebită.
Ține cont de faptul că o cafea prăjită recent este mult mai aromată, decât cea prăjită cu mai mult timp în urmă. În timp, ea își pierde proprietățile și, implicit, gustul.
În al doilea rând, trebuie să macini cafeaua cât mai fin posibil. Cu ajutorul unei râșnițe obișnuite, adu cafeaua la o consistență mai fină decât granulația zahărului.
Apoi, treci la prepararea propriu-zisă. Pentru o ceașcă de cafea, pune la fiert 160 de mililitri de apă. În momentul în care apa ajunge la temperatura de 90 de grade (nu trebuie dată în clocot), poți adăuga cafeaua măcinată (10 grame de ceafea sau 2 lingurițe cu vârf per ceașcă). Amestecă și, dacă vrei, poți adăuga zahăr.
Este esențial să adaugi cafeaua atunci când apa este fierbinte și nu în apă rece. De asemenea, cafeaua nu trebuie să dea în clocot, deoarece, în acest fel, se pierde aroma.
Ridică ibricul de pe foc, atunci când observi bule de aer pe marginea ibricului/ când se umflă. Las-o să se răcească un minut și apoi o poți servi.
În cazul în care te deranjează zațul, folosește o strecurătoare.
Așadar, cea mai simplă metodă de preparare a cafelei rămâne cea a ibricului. În acel fel, cafeaua iese mai gustoasă și mai aromată.
„Cafeaua este astfel pregătită încât îi face pe cei care o beau spirituali; nu există nimeni care la ieșirea din cafenea, după câteva cești, să nu se creadă mai deștept și mai sigur pe sine decât era când intrase.” – Charles de Secondat Montesquieu
Mai multe informații puteți citi în acest articol.