Cafea la hemoroizi? Cât de bine este să bem această licoare
Cafeaua este una dintre cele mai întâlnite băuturi și care este consumată în toata lumea. Persoanele care suferă de boala hemoroidală sunt interesate să știe însă cât de benefică este cafeaua la hemoroizi.
Cofeina are anumite efecte asupra organismului, dar spun specialiștii că aceasta nu afectează în mod direct hemoroizii și nici nu influențează direct boala hemoroidală. Totuși, efectele cofeinei sunt legate, în primul rând, de proprietățile sale stimulative, și nu de sistemul digestiv și de tranzitul intestinal.
Care sunt principalele cauze ale apariției hemoroizilor
Hemoroizii reprezintă niște vene umflate în zona anală și la nivelul rectului inferior. Aceste vene sunt situate în interiorul rectului, iar altele în exterior, sub pielea din jurul anusului. În momentul formării hemoroizilor, mai ales în cazul celor externi, zona afectată devine dureroasă, pot să apară sângerări, senzație de mâncărime și disconfort.
Boala hemoroidală poate fi cauzate de mai mulți factori, printre cei mai întâlniți fiind sedentarismul, obezitatea, constipația, factori alimentari, consumul redus de lichide, dieta săracă în fibre, sarcina sau abuzul de alcool.
Sedentarismul este considerat, pe bună dreptate, drept una dintre principalele cauze pentru apariția hemoroizilor. De obicei, peroanele cele mai afectate sunt cele care au o activitate în cadrul unui birou sau conducătorii auto.
Obezitatea reprezintă o altă cauză importantă pentru apariția bolii hemoroidale.
Și constipația cronică intră în categoria cauzelor care pot duce la apariția hemoroizilor deoarece, din cauza defecării îngreunate, se acumulează presiune în zona rectului, formând astfel un obstacol în calea de întoarcere sanguină, care cauzează inflamarea vaselor de sânge.
Factorii alimentari reprezintă un alt factor care poate declanșa boala hemoroidală. Consumul exagerat de condimente sau alimente picante, precum piperul, ceapa, usturoiul sau muștarul iute intră în categoria factorilor alimentari.
Consumul redus de lichide este una dintre cauzele care provoacă un tranzit intestinal lent și poate duce ulterior la apariția constipației și a hemoroizilor.
O dietă săracă în fibre reprezintă o altă cauză care favorizează apariția constipației, implicit și a inflamării vaselor de sânge și apariția hemoroizilor.
Hemoroizii pot să apară deseori și în cazul femeilor gravide, din pricina greutății mari care pune o presiune crescută pe zona anală.
Și abuzul de alcool provoacă dilatarea vaselor de sânge de-a lungul tubului digestiv și a vaselor rectale. Dilatarea duce la acumularea sângelui în hemoroizi și la inflamarea lor.
Cafea la hemoroizi: Este bine să nu exagerezi!
Potrivit studiilor efectuate de specialiști în domeniu, persoanele care consumă cafea nu au șanse mai mari de a dezvolta hemoroizi sau de a suferi de simptome mai grave.
Totuși, consumul de cafea duce la deshidratarea corpului, iar un organism deshidratat, în mod normal, poate conduce la apariția constipației. Constipația este una dintre cauzele apariției hemoroizilor și tocmai de aceea trebuie băută suficientă apă în fiecare zi pentru a asigura hidratarea organismului și evitarea apariției constipației.
Consumul exagerat de cafea poate duce la diferite probleme de sănătate, printre care există și înrăutățirea hemoroizilor dacă aceștia s-au dezvoltat deja în organism. Cafeaua pune în mișcare circulația sângelui, ceea ce înseamnă că pacienții diagnosticați cu hemoroizi pot suferi de sângerări atunci când consumă o cantitate prea mare de cafea.