Cafea fără cofeină. O variantă mai bună pentru organismul tău decât cea clasică
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Mulți oameni o consumă zilnic, iar aceasta poate avea efecte pozitive asupra organismului, dacă este consumată adecvat. Cafeaua fără cofeină este o variantă și mai bună, păstrându-și gustul autentic.
De ce cafeaua fără cofeină este mai bună decât cea clasică
Cafea decofeinizată este obținută din boabe de cafea cărora li s-a eliminat cel puțin 97% din cofeină. Boabele sunt decofeinizate înainte de a fi prăjite și măcinate. Valoarea nutritiva a cafelei decofeinizate este asemănătoare cu aceea a cafelei obișnuite, în afară de conținutul de cofeină.
Acest lucru poate face această băutură mai plăcută la gust pentru cei sensibili la gustul amar al cafelei sau la mirosul său tipic.
Unele studii arată că ficatul poate fi protejat prin consumul de cafea decofeinizată, fiind corelată cu niveluri reduse de enzime hepatice. De asemenea, cafeaua fără cofeină a fost legată de reducerea semnificativă a morților premature, precum și de decesele cauzate de accidentele vasculare cerebrale sau a bolilor de inimă.
Atât cafeaua obișnuită, cât și cea decofeinizată par sa aibă efecte pozitive asupra declinului mental cauzat de înaintarea în vârstă. Studiile mai arată că neuronii pot fi protejați prin consumul de cafea decofeinizată.
Cafeaua clasică poate să producă probleme la stomac, cum ar fi arsuri. Înlocuirea băuturii cu cea fără cofeină ar putea să amelioreze această problemă. Consumul a două sau mai multe cești de cafea decofeinizată pe zi a fost, de asemenea, legat de un risc cu până la 48% mai mic de a dezvolta cancer de colon.
Cum se prepară cafeaua decofeinizată
Procesele de decofeinizare presupun înmuierea boabelor verzi de cafea în apă fierbinte şi adăugarea unui solvent sau carbon activ, care sunt folosite pentru a extrage sau dizolva cafeina. Cei mai utilizați solvenți sunt clorura de metilen și acetatul de etil. În acest proces, boabele de cafea își pierd cea mai mare parte din aromă. Această metodă însă s-a dovedit periculoasă pentru organismul uman și nu se mai practică.
O a doua metodă este de a folosi aburul fierbinte în loc de apă pentru a înmuia boabele de cafea. Apoi sunt spălate cu solvenţii acetat de etil sau clorură de metilen pentru a dizolva cafeina. 96-97% din cantitatea de cofeină este astfel eliminată.
O altă metodă utilizează un filtru din cărbune şi un solvent pe bază de dioxid de carbon comprimat. Boabele sunt înmuiate în apă fierbinte, iar soluţia rezultată este strecurată prin filtrele de cărbune activate cu solvent pentru a extrage cofeina. Metoda reuşeşte să elimine circa 98% din concentraţia de cofeină.
O ultimă metodă se folosește de apa minerală și este similară celei în care se folosește dioxid de carbon. În locul extragerii cofeinei cu ajutorul filtrelor, aceasta este eliminată prin clătirea cu apă minerală.
În ceea ce privește toleranța, depinde de persoană. Unele persoane au nevoie doar de o ceașcă, pe când pentru altele e nevoie de mai multe.
Cafeaua fără cofeină este alegerea ideală pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată, pacienții cardiaci sau femeile gravide, care vor să combată oboseala și nu pot renunța total la cafea.