Cadrele medicale detașate în alte spitale pe perioada pandemiei de COVID-19 vor fi plătite de unitatea medicală angajatoare

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 28 nov. 2020

Cadrele medicale detașate în alte spitale din Iași, pe perioada pandemiei de COVID-19, vor fi plătite de unitatea medicală angajatoare. Decizia a fost luată recent de dr. Raed Arafat după ce luni de zile medicii, asistenții medicali și infirmierii care au muncit în alte spitale nu și-au primit salariile

Aproape 100 de cadre medicale din spitalele din Iași care au fost detașate în alte unități medicale vor primi salariile după o lungă perioadă de așteptare. Săptămâni întregi, responsabilitatea plății salariilor personalului medical detașat era pasată de la un spital la altul. Unii manageri de spital susțineau faptul că persoana detașată trebuie să fie plătită de spitalul angajator, iar alții spuneau că trebuie plătită de unitatea medicală la care a fost detașată.

În urmă cu o lună, a fost trimisă o adresă de către conducerea DSP Iași către Ministerul Sănătății prin care s-a cerut clarificarea situației. Abia săptămână trecută, Raed Arafat a clarificat legea salarizării în ceea ce privește cadrele medicale detașate în alte spitale. S-a stabilit că personalul medical detașat este plătit în continuare de unitatea sanitară la care este angajat. Astfel, personalul medical detașat în alte spitale va primi în aceste zile, de la unitățile medicale unde sunt angajați, salariile binemeritate.

Iulian Cozianu: „Situația salarială pentru personalul medical care a lucrat în condiții grele a fost în sfârșit clarificată”

Din cauza lipsei de personal din unele unități medicale din Iași, autoritățile au dispus detașarea mai multor medici, asistenți și infirmiere către alte spitale. Mai multe cadre medicale, după ce au acceptat propunerea de a se detașa, au regretat amarnic și asta pentru că, la finalul lunii, nu și-au primit salariile. A existat o neînțelegere între spitale privind salarizarea acestor angajați. Situația nu a fost întâlnită doar în cazul cadrelor medicale din unitățile sanitare din Iași, ci în toate județele din țară.

Din ce în ce mai des, Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas, primea apeluri de la cadrele medicale detașate prin care era anunțat că nu au primit salariile. Din fericire, demersurile pentru clarificarea legii salarizării au stabilit cine se ocupă de plata lor de acum înainte. Fiecare unitate medicală din Iași a fost înștiințată săptămâna trecută de situația în cauză, urmând ca în aceste zile să vireze bani în conturile angajaților detașați.

„Situația privind plata salariilor pentru cadrele medicale detașate a fost în sfârșit clarificată. Dr. Raed Arafat ne-a înștiințat săptămâna trecută cu privire la faptul că plata doctorilor și a personalului medical detașat este responsabilitatea angajatorului. Este firesc ca personalul medical să își primească salariile pentru care a muncit în condiții grele”, a declarat Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas.

Va fi din ce în ce mai greu să se detașese personal medical dintr-o unitate sanitară în alta

După nouă luni de la începutul pandemiei, situația din spitalele ieșene nu este deloc roz. Aproape că nu există unitate medicală în tot județul în cadrul căreia să nu existe o secție pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

„A devenit tot mai greu să se găsească personal medical pentru detașare în alte spitale. În această perioadă nu prea mai poți găsi în județul Iași un spital care să nu aibă o secție destinată pacienților confirmați pozitiv cu COVID-19. La Spitalul „Sf. Spiridon” au fost adăugate paturi pentru 85 de pacienți, deși erau doar la capacitate de 65. Și alte spitale au fost nevoite să își facă sectoare pentru pacienți infectați cu coronavirus, până și Spitalul Pașcani și Spitalul Hârlău.

Iar în cadrul lor a devenit tot mai greu să asigure un grafic de 6 ore pe zi pentru personalul medical care este din ce în ce mai redus. Nu poți să pui un om timp de 12 ore în combinezon. După 6 ore de muncă orice medic, asistent medical și infirmier este epuizat, nu ar rezista fizic și psihic mai mult de atât. Oricâte rotații de personal medical s-ar face, fiecare spital începe să aibă probleme din cauza lipsei de personal”, a mai spus Iulian Cozianu.

Se resimte tot mai mult lipsa cadrelor medicale din spitalele ieșene după ce s-a înregistrat în acest an un deficit de 5 la sută

Fiecare spital din județul Iași începe să resimtă tot mai mult lipsa cadrelor medicale. Acest lucru se întâmplă și din cauză că mulți doctori, asistenți medicali și infirmieri au renunțat la postul din spitale. Cei mai mulți angajați s-au pensionat, dar sunt și cei care au renunțat deoarece nu mai rezistau psihic. Una dintre soluțiile propuse de reprezentanții Sindicatului Sanitas este deblocarea posturilor din spitale.

„Volumul de muncă pe care îl făceau colegii care au plecat la pensie este compensat de ceilalți rămași. Devine tot mai greu să facă față, oricât de multe rotații se fac. Mai mult de 6 ore nu pot rezista. Nu cred că cerem prea mult. Măcar pe locurile eliberate de cei care au ieșit la pensie să se angajeze înlocuitori. Circa 5 la sută dintre cadrele medicale au părăsit unitățile sanitare ieșene și nu au fost înlocuiți. Nici angajarea pe perioada stării de alertă nu este eficientă. Nicio persoană, mai ales cu experiență, nu va renunța la un job pentru a se angaja timp de o lună în aceste unități medicale, chiar dacă și-ar dori. Ori, contractele pe perioadă derminată oricum se prelungesc de la o lună la alta. De aceea cred că ar putea angaja pentru minimum 6 luni sau un an”, a încheiat președintele Sindicatului Sanitas.

De asemenea, suplimentul pe care îl primesc cadrele medicale care îngrijesc pacienți confirmați pozitiv cu COVID-19 va fi decontat de către Ministerul Sănătății.