Cadrele medicale cer Executivului Orban să nu mai claseze spitalele Covid și non-Covid

de: BZI.ro
17:44, 13 oct. 2020

Medicii mai multor spitale din România s-au întâlnit cu membrii comisiilor de Sănătate ale Parlamentului, unde au cerut o nouă strategie naţională pentru tratarea pacienţilor Covid şi non-Covid, inclusiv pacienţii cu boli cronice, despre care spun că au fost marginalizaţi de sistem.

Trebuie să renunţăm la clasificarea spitalelor în covid şi non-covid. Este apelul medicilor de la Spitalul Colentina, care împreună cu asociaţiile de pacienţi s-au întâlnit cu membrii comisiilor de sănătate ale Parlamentului.

Toţi au tras un semnal de alarmă privind strategia guvernului în lupta cu pandemia şi au cerut regândirea întregului plan de acţiune.

„Ceea ce cerem nu cerem pentru spitalul nostru, cerem pentru pacienţi, cerem pentru demnitatea noastră şi pentru faptul că încercăm să ne facem fiecare meseria şi să nu intrăm profesii pentru care nu suntem pregătiţi, să tratam boli infecţioase, să tratam boli pentru care avem o evoluţie blândă, sau uşoare, sau asimptomatică în 80% din cazuri, transformând spitalele în lazarette”, a declarat Bogdan Mateescu, medic gastroenterolog la Spitalul din Colentina, la finalu discuţiei cu membrii comisiilor de Sănătate din Parlament.

La rândul său, Gheorghe Dan, şeful Secţiei Cardiologie al spitalului Colentina a spus că demersul nu are nicio coloratură politică pentru că sănătatea populaţiei nu este o problemă politică, ci una a naţiunii.

„Se încearcă să se integreze un spital, sau mai multe spitale în politica COVID, ceea ce este o greşeală, pentru că duce la spoliere de fonduri, la deprofesionalizarea unor specialişti pentru care s-au cheltuit sume importante”, a mai spus medicul Gheorghe Dan.

Medicii cer urgent Guvernului să elaboreze o strategie nouă pentru toată ţara, pentru că pacienţii cu boli cronice au fost discriminaţi şi marginalizaţi în sensul că nu li s-a mai acordat asistenţa medicală cuvenită, pentru că spitalele s-au axat doar pe cazurile de îmbolnăviri cu COVID.

Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi a devenit spital suport Covid-19

În urma ordinului de ministru Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a devenit spital suport Covid-19, şi asta pentru că celelalte unităţi medicale nu mai aveau locuri libere pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La Clinica II medicală de la Spitalul Sf. Spiridon s-au pregătit nu mai puţin de 65 de paturi. Decizia a fost luată de urgenţă din cauza situaţiei extrem de tensionate din celelalte unităţi medicale suport Covid-19.

La Clinica II medicală de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi se vor interna 65 de pacienţi cu coronavirus. Unitatea spitalicească a devenit spital suport pentru pacienţii diagnosticaţi cu SARS-COV-2 în urma unui ordin de ministru.

„Clinica II medicală este un pavilion separat de restul spitalului, loc în care până acum îngrijeam pacienţii suspecţi de coronavirus. În urma ordinului de ministru cele 65 de paturi au fost pregătite pentru pacienţii diagnosticaţi pozitiv la infecţia cu coronavirus. Vom încerca să internăm pacienţii asimptomatici şi pacienţii cu forme uşoare care nu reprezintă o agravare.

De îngrijirea pacienţilor se vor ocupa doi medici infecţionişti şi un medic epidemiolog, angajaţi ai unităţii medicale. Aceştia vor colabora cu farmacista spitalului în vederea organizării schemelor terapeutice pentru pacienţii cu coronavirus, dar şi cu medicii infecţionişti de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Pacienţii care erau internaţi în această unitate medicală au fost transferaţi către Clinica I şi III medicală de la Spitalul Sf. Spiridon”, a declarat ec. Ioan Bârliba, managerului Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi.