Clădire uriașă, din plin centrul orașului Iași, este în plină etapă de schimbare radicală într-o investiție de 1,5 milioane lei – GALERIE FOTO, EXCLUSIV
În plin centrul orașului Iași, la o cădire uriașă, au loc lucrări de etapă ce vizează o schimbare radicală într-o investiție de 1,5 milioane lei! Din luna martie 2022, Ateneul Național din Iași a reluat lucrările din proiectul pentru transformarea unei clădiri-simbol. Imobilul va avea o destinație spectaculoasă. Concret, imobilul fostului Cinematograf ”Victoria” va fi reabilitat. Valoarea contractului este la 1.5 milioane de lei, fără TVA. Totul are drept scop a deservi o paletă largă de activități culturale și performative.
Pe de altă parte, în caietul de sarcini se precizează că nu sunt necesare lucrări de consolidare a imobilului. Este vorba despre refacerea fațadelor, o recompartimentare interioară, echiparea scenei cu cortină de protecție la foc, realizarea unei rezerve de apă, refacerea integrală a instalațiilor (electrice, termice și sanitare), înlocuirea tâmplăriei și realizarea unui sistem de iluminat arhitectural.
Clădire uriașă, din plin centrul orașului Iași, este în plină etapă de schimbare radicală
Ateneul Național din Iași deține în administrare cinematografele de stat ieșene, alături de alte imobile – unele monumente istorice sau situate în centrul istoric al orașului, în vederea redării lor către comunitatea ieșeană, implicându-se astfel, în protejarea, restaurarea și promovarea patrimoniului cultural imobil ieșean.
”După câțiva ani în care am investit atât resurse umane, cât și financiare în definitivarea tuturor documentațiilor tehnico-economice, dar și în identificarea celor mai potrivite soluții arhitecturale pentru realizarea lucrărilor de restaurare, ne bucurăm că la finalul anului 2021 am obținut atât PT, DTAC, DE pentru Cinematograful ”Victoria”, dar mai ales avizele de la ISU și DJC, care garantează că soluțiile propuse sunt cele corect”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.
Toate lucrările propuse pentru acest an fac parte din soluția tehnică avizată de ISU și alte autorități competente, respectând procedurile specifice achizițiilor publice și cadrul legislativ aplicabil, în acest sens.
”În decursul anului 2022, la Cinematograful ”Victoria”, intenționăm să realizăm: schimbarea tâmplăriei existente cu una nouă, compartimentările PSI, modernizarea instalațiilor de prevenire, detecție, alarmare și stingere a incendiilor, modernizarea instalațiilor sanitare, a instalațiilor electrice generale, precum și HVAC-ul. Prima lucrare prin care am început intervențiile la ”Victoria” este cea de schimbare a tâmplăriei, ce urmează să fie finalizată în decursul săptămânilor viitoare”, a mai adăugat Andrei Apreotesei.
Astfel, Ateneul Național din Iași oferă publicului ieșean mai mult decât teatru
Astfel, Ateneul Național din Iași oferă publicului ieșean mai mult decât teatru, cinematografie, muzică, arte vizuale, activități muzeale, educație și recreere. Totul pentru a proteja și promova patrimoniul cultural avut în administrare. În acest sens, la Sala ”Unirii”, fostul Cinematograf ”Victoria” s-a întreprins deja pași importanți în vederea refuncționalizării și redării clădirii către publicul larg.
De reamintit că, din vara anului 2019, au demarat lucrările de reabilitare a Cinematografului ”Victoria” din Iași. Proiectul a constat în consolidarea acoperișului, modernizarea sălii de spectacole și racordarea la rețeaua de energie termică a municipiului Iași. Printre intervențiile de modernizare se remarcă amenajarea unei grădini suspendate pe acoperișul clădirii. În total, suma investită ajunge la peste 160.000 de euro. Banii necesari au fost alocați de Primărie. Cinematograful ”Victoria” va deveni un loc ideal pentru organizarea de evenimente cultural-educaționale. Acoperișul se va transforma într-o grădină suspendată, va fi montat gazon, vegetație mică și medie controlată.
Cinema ”Victoria” Iași a fost construit în anii ’60 și deținea sala cu cel mai mare număr de locuri din oraș, adică 902 scaune
Datorită poziționării sale în centrul Iașului, fostul Cinematograf ”Victoria” a devenit unul dintre cele mai cunoscute puncte de interes, repere sau locuri de întâlnire. După anul 1990 a intrat într-o stare de degradare în ceea ce privește clădirea, care timp de peste trei decenii a fost trecută cu vederea de autorități. În toată această perioadă s-au mai proiectat filme, însă degradarea și condițiile precare și-au lăsat amprenta. În acest context, reabilitarea sălii de cinema a fost extrem de bine primită în rândul publicului ieșean.
Inaugurarea Sălii ”Unirii” a avut loc în iarna anului 2019, servind atât ca cinema, cât și ca spațiu pentru diversele evenimente sau activități culturale. Așadar, această cădire uriașă, din plin centrul orașului Iași, este în plină etapă de schimbare radicală într-o investiție de 1,5 milioane lei.