Cade turla de la Biserica „Sf. Spiridon” din Iași. Preot paroh: „Se va interveni de urgență pentru a preîntâmpina evenimente cu consecințe tragice” – FOTO
Turla mare de la Biserica „Sf. Spiridon”, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași, are nevoie de intervenții rapide. Aceasta stă să cadă și este în pericol de prăbușire. În prezent, din cauza vântului, două coli de tablă s-au desprins, lăsând un loc gol care creează probleme. Există deja infiltrații în interiorul turnului din cauza ploilor, din acest motiv, în regim de urgență s-a plasat o schelă improvizată la nivelul turlei.
Turla de la Biserica „Sf. Spiridon” din Iași este în pericol de prăbușire
Preotul Marian Timofte a declarat faptul că este nevoie de o intervenție rapidă până la începerea proiectului de restaurare și consolidare a turnului Bisericii „Sfântul Spiridon”. Deși demersurile au demarat încă din anul 2010, lupta cu birocrația este grea, din acest motiv, bucăți din turla bisericii pun în pericol trecătorii, pentru că nu se știe când se vor desprinde.
„Într-adevăr, pe turla de pe biserică s-a montat o schelă improvizată, pentru o intervenție de urgență care a fost aprobată cu autorizațiile de construcție pentru lucrările în regim de urgență. Din cauza vântului au zburat două coli de tablă pe care trebuie să le punem la loc până încep lucrările de reabilitare și consolidare a turnului, care, nădăjduiesc eu, în cel mai scurt timp. Dacă rămânem așa, fără tablă pe turla bisericii, intervin alte probleme, pentru că din cauza ploilor, fără acele coli de tablă deja s-au făcut niște infiltrații în turnul pe de biserică”, subliniază Marian Timofte, preotul paroh al bisericii din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași.
Expertiza făcută la turnul clopotniță a expirat
Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din oraș. Aceasta a fost construită între anii 1747-1752 și are o compoziție asemănătoare cu Mănăstirea Frumoasa, prezentând influențe din stil neogotic, dar și influențe rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, primul spital din Moldova, ce a fost ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Faptul că turla bisericii se degradează pe zi ce trece ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autoritățile ieșene.
„Există un proiect de restaurare și consolidare a Bisericii «Sf. Spiridon», care a fost aprobat, însă urmează reproiectarea și la turnul clopotniță, pentru că proiectul respectiv a expirat în baza expertizei făcută cu 12 ani în urmă. S-au executat lucrări până la cota de 7 metri, lucrări de structură. În acest an am făcut un proces-verbal de recepție a lucrărilor executate și, pentru că expertiza era de 12 ani, a expirat, a trebuit să refacem, în baza unui parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, un proiect de restaurare și consolidare a turnului clopotniță nou, care să fie pus împreună cu proiectul de consolidare și restaurare pe care îl avem deja făcut și care a fost, anul acesta, aprobat de către primărie, cu sprijinul acesteia. Sper ca aceste lucrări să se finalizeze până în anul 2025, o linie de finanțare va fi ori prin PNNR, fie prin fonduri externe, nădăjduim să reușim să facem proiectul. Realist vorbind, nu cred că înainte de 2025”, adaugă Marian Timofte, preot paroh al Bisericii „Sf. Spiridon” din Iași.