Cabana Dochia din Munţii Ceahlău, un secol de istorie
Cabana Dochia din Munţii Ceahlău. Munţii Ceahlău sunt unii dintre cei mai spectaculoşi din ţară. Una dintre cele mai importante unităţi de cazare este Cabana Dochia. Aceasta este situată la 1750 de metri, în zona superioară a masivului montan, pe platou, între vârfurile Lespezi (1 805 m) şi Batca Gheodon (1 845 m). De asemenea este singura bază de cazare la mare altitudine.
Căile de acces
La cabana Dochia se poate ajunge din satul Ceahlău în 4-5 ore. Din localităţile Izvorul Alb sau Secu în 5-6 ore, de la cabana Izvorul Muntelui în 3- 4 ore. Din satul Neagră în 6-7 ore, din satul Telec în 5-6 ore, din satul Pintic în 5-6 ore sau din staţiunea Durau în 3-4 ore.
Istoria construcției
Cabana Dochia din Munţii Ceahlău. În primăvara anului 1913 a început construcţia cabanei şi a fost finalizata în toamna aceluiaşi an. Este prima cabană turistică construită în Carpaţii Răsăriteni. Cabana Dochia a fost extinsă în repetate rânduri, iar capacitatea de cazare s-a mărit treptat.
Deoarece a fost deteriorată în timpul Primului Război Mondial au fost efectuate importante lucrări de restaurare, prin grija aceleiaşi societăţi. La 6 august 1922, cu ocazia sărbătoririi Ceahlăului), refăcută, cabană (aproximativ 30 de locuri) a fost pusă din nou la dispoziţia drumeţilor, de astă dată pentru un timp îndelungat. La inaugurare au fost prezente 606 persoane.
În anul 1946 are loc următoarea refacere a cabanei, iar în anii 1958-1959 a fost extinsă pentru a putea primi mai mulţi turişti (120 locuri). Încăperilor vechi le-au fost adăugate altele noi, cu ziduri din piatră fixată cu mortar, şi a fost introdusă lumină electrică. În anul 1962 cabana putea găzdui 150 turişti la priciuri. Confortul şi capacitatea cabanei au crescut prin adăugarea unei noi aripi, cu trei niveluri, lucrări făcute între anii 1984-1988.
Obiectivele turistice din împrejurimi
Principalele obiective turistice din împrejurimi sunt:
Vârful Toaca (1 900 m) şi Stanca Panaghia, Jgheabul cu Hotaru, Stanca lui Cobal şi Santinela, Detunatele, Hornul Ghedeonului, Vârful Ocolaşul Mare (1 907 .m) şi La Pavilion, Brana şi Abruptul Ocolaşului Mare, Jgheabul lui Vodă, Gardul Stanilelor sau Piatră Lăcrămată.