Buze uscate. Oare ce problemă de sănătatea anunță acest disconfort neplăcut?

de: BZI.ro
09:16, 25 apr. 2023

Cu siguranță fiecare dintre noi a suferit măcar o dată de buze uscate. Buzele uscate devin foarte sensibile. Acestea se crapă foarte ușor și pielea se descuamează. Dacă nu aveți grijă în mod adecvat de ele, buzele uscate pot deveni o afecțiune cronică.

Primăvara, majoritatea oamenilor se confruntă cu buze uscate și crăpate. Prevalența acestei probleme este legată de faptul că pielea de pe buze este mai subțire decât cea de pe față și își pierde mult mai repede din hidratare. Cauzele comune ale buzelor uscate includ alergii la diverse substanțe din ruj, traumatisme ale buzelor, inclusiv mușcături autoprovocate, lingerea frecventă a buzelor și deficiența de vitamine sau de alți nutrienți.

Buze uscate. Cum se formează cheilita?

În timp ce majoritatea oamenilor se confruntă cu buze uscate din cauza factorilor complet normali menționați mai sus, există și cazuri în care cauza poate fi reprezentată de medicamente sau de o afecțiune cronică.

Buzele uscate pot semnala dezvoltarea unor ulcere orale. Erupțiile cutanate și sensibilitatea crescută la lumina soarelui, este, de asemenea, asociată cu o boală autoimună precum lupusul. Buzele uscate sunt uneori însoțite de cheilită, o inflamație dureroasă. Această problemă de sănătate se face simțită și prin crăparea colțurilor gurii. Experții consideră că cheilita este adesea cauzată de vânt care usucă și crapă pielea buzelor.

Expunerea la lumina soarelui, combinată cu factorii meteorologici menționați mai sus, poate duce la o uscăciune specifică a buzelor, cunoscută sub numele de cheilită actinică. Specialiștii explică faptul că cheilita actinică cronică se dezvoltă ca urmare a expunerii prelungite la soare, de exemplu în timpul muncilor agricole.

În cazul în care colțurile gurii sunt umezite excesiv cu salivă, se poate dezvolta cheilita agnulară. Atunci când saliva se evaporă, colțurile gurii dezvoltă o piele uscată și crăpată, predispusă la infecții cu bacterii.

Cum să îngrijești de buzele tale? Sfaturi oferite de dermatologi

Buzele uscate și crăpate pot fi o sursă de disconfort. Dar puteți foarte ușor să aveți grijă de pielea buzelor și puteți contribui la prevenirea problemei. Pentru a hidrata buzele crăpate, puteți aplica un ruj igienic specializat. Cosmetologii recomandă aplicarea pe buze, seara, a vaselinei sau a unui balsam care conține ulei esențial de oregano.

Dacă aerul din apartamentul dumneavoastră este prea uscat, folosirea unui umidificator vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea generală de bine și să preveniți buzele crăpate. De asemenea, încercați să nu vă lingeți buzele în exces. Poate părea că lingerea buzelor vă hidratează, dar, de fapt, acest obicei vă face mai mult rău. Odată ce saliva s-a evaporat, pielea dvs. va fi mai uscată decât înainte. De asemenea, saliva este iritantă pentru buze, ceea ce nu face decât să înrăutățească simptomele.

În cazul în care suferiți de buze uscate chiar dacă evitați soarele și vă protejați de vânt, ar trebui să vizitați un medic. Acesta vă poate spune dacă buzele dvs. uscate sunt cauzate de o afecțiune cronică. Însă, până a merge la medic folosiți produse naturale pentru hidratarea acestora. Cel mai eficient produs este format din unt de shea, ulei de jojoba, ceară de candelilla și ceară de trandafir. Ca și alte balsamuri, hrănește, hidratează, vindecă și face buzele netede și suple.