Burtosii din politie – FOTO

de: Ala Iachim
22:09, 25 mai 2010

@ In Iasi, unul din patru politisti are probleme cu greutatea @ Politistii dolofani pun kilogramele in plus pe seama problemelor de sanatate si chiulesc de la antrenamentele sportive @ „Cei mai multi se prezinta cu scutiri medicale si astfel nu sustin probele fizice stabilite in fiecare an”, a declarat comisarul Lucian Mursa @ Plinutii din politie care nu pot tine pasul cu infractorii sunt trecuti la munca de birou @ Politistii rotofei sunt de parere ca nu greutatea conteaza, ci coeficientul de inteligenta

Politistii ieseni au crescut in greutate. Tot mai multi politisti rotofei pot fi vazuti la cate un colt de strada patruland, desi burtica ii impiedica sa prinda infractorii iuti de picior. In Iasi, unul din patru politisti are probleme cu greutatea. Chiar daca nu se recunoaste oficial, persoanele mai plinute au fost avertizate de sefi sa faca sport pentru a scadea in greutate. In timp ce unii cred ca politistul trebuie sa fie suplu si viguros pentru ca infractorii „sa nu miste in front”, cei mai plinuti spun ca infractorii se prind cu inteligenta si nu cu forta bruta. In judetul Iasi sunt peste 1.300 de politisti, iar dintre acestia cam zece la suta au burta si executa doar munca de birou. Potrivit sefului Politiei Municipiului Iasi, politistii dolofani care nu au grija de silueta lor sunt trasi pe dreapta. Cei mai multi politisti cu greutate sunt trecuti la structuri neoperative care nu implica efort fizic. Astfel, cei care nu pot tine pasul cu infractorii fac doar munca de birou. „Nu sunt probleme deosebite. Intr-adevar, în urma cu ceva ani, erau multi, dar acum, cei care au mai ramas sunt în pragul pensionarii. Cei care au probleme cu greutatea sunt transferati la alte servicii neoperative care nu implica efort fizic”, a declarat comisarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipiului Iasi. Cei mai multi politisti dolofani pun kilogramele in plus pe seama problemelor de sanatate, motiv pentru care acestia si chiulesc la probele sportive. Pentru a se eschiva activitatilor ce implica un intens efort fizic, plinutii din politie aduc tot felul de scutiri medicale. Astfel, zeci de politisti sunt scutiti de eforturi fizice, iar realitatea se vede in teren. „Nu-i putem obliga sa faca sport. Cei aflati in aceasta situatie au si probleme de sanatate. Cei mai multi se prezinta cu scutiri medicale si astfel nu sustin probele fizice stabilite in fiecare an”, a mai adaugat comisarul Lucian Mursa. Politistii burtosi nu pot alerga dupa hoti. Nimeni nu crede nici azi ca un politist prea gras ar putea prinde un hot, chiar daca acesta s-ar afla la doi metri de el.

Toamna, burtica la control

Cei mai multi politisti cu burtica sunt ironizati de cetateni. Imaginea politistului burtos este de ani buni simbolul ineficientei, coruptiei si traiului bun din institutie. O buna parte din ei duc o lupta apriga impotriva grasimii si apeleaza la tot felul de diete. „Nu eu sunt vinovat de kilogramele in plus, ci natura, glandele din corpul omenesc. Asa este corpul meu. Credeti ca eu sunt bucuros? Ganditi-va ca o persoana poate deveni supraponderala nu numai pentru ca nu face sport, ci pentru ca poate fi bolnava. Am inceput sa tin regim pentru a mai scadea din greutate, dar nu pot sa ma infometez”, a spus un „grasut”. Politistii dolofani sunt de parere ca nu greutatea conteaza, ci coeficientul de inteligenta. „Se face scandal pe nimica. Conteaza ce ai in cap, nu ce greutate ai. Nu trebuie sa aplici forta, trebuie sa stii sa discuti cu omul”, a sustinut un politist mai plinut. In fiecare an, politistii trebuie sa sustina un istovitor examen fizic. Putini sunt cei care reusesc sa faca 60 de flotari, 45 de abdomene si sa sara de pe loc aproape doi metri, asa cum prevede regulamentul. Daca toti ar trece examenul, atunci s-ar putea spune ca in curtea Politiei s-au strans numai sportivi de performanta. Cei mai constiinciosi in privinta exercitiilor fizice sunt politistii din cadrul Serviciului de Interventie Rapida. Structura este specializata numai pe interventii in forta, motiv pentru care acestia trebuie sa se antreneze zilnic. Stadionul se umple de politisti dornici de miscare numai in ziua examenului. Cei care trebuie sa treaca de proba sunt politistii de la Rutiera si cei de la Ordine Publica. Pe categorii de varsta, ofiterii si subofiterii trebuie sa isi demonstreze abilitatile la cinci probe fizice: flotari, abdomen, rezistenta, viteza si saritura in lungime de pe loc. Politistii declarati „apt limitat” în urma testelor anuale la care sunt supusi nu pot avea functii de conducere.