Burta în sarcină pe săptămâni, tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea fătului

de: madalina.diaconu
10:50, 07 apr. 2022

Burta în sarcină pe săptămâni poate fi un lucru foarte importat pentru viitoarele mămici. Acestea doresc să știe fiecare detaliu în parte care va urma. Primul trimestru de sarcină este format din primele 13 săptămâni, al doilea din 14-27 săptămâni, iar cel de al treilea din săptămânile 28-40. În prima parte a sarcinii, femeile vor avea simptome precum lipsa ciclului menstrual și grețurile de dimineața. În cel de-al doilea și al treilea trimestru, fătul va începe să se dezvolte cu repeziciune.

Sarcina poate fi unul din cele mai frumoase evenimente ce i se poate întâmpla unei femei. Perioada poate fi una plină de bucurii și emoții, trăită în diferite moduri de fiecare în parte. Dezvoltarea bebelușului pe luni poate fi un alt subiect de interes pentru viitoarele mămici ce doresc să știe parcursul viitorului copil. De asemenea și diversificarea mâncării în primul an de viață este una extrem de importantă deoarece cel mic are nevoie de nutrienți.

Burta în sarcină pe săptămâni, primul trimestru

Primul trimestru de sarcină se referă la săptămânile 1-13. Primul semn pe care îl va avea femeia va fi lipsa ciclului menstrual. Cele mai multe persoane nici nu vor ști în această perioadă că sunt pe cale să aibă un copil. După o lună de zile, viitoarea mămică va resimte primele simptome. În acest timp va fi mai obosită, va urina mai des și va resimți o sensibilitate aparte la nivelul sânilor. Aceștia vor deveni mai dureroși, tensionați și se vor umfla. În ceea ce privește fătul, în a cincea săptămână va căpăta o formă distinctă, va fi denumit embrion și va avea lungimea de 3 milimetri. Tot în această perioadă i se va forma inima, se va dezvolta creierul și va începe dezvoltarea sistemului nervos. 

În săptămânile șase și șapte mama va începe să aibă stări de greață și vărsături dimineața. De asemenea, vor exista și schimbări ale stărilor de dispoziție. În acest interval, embrionul va măsura aproximativ 3 centimetri și vor începe să îi apără nasul, genele, iar trunchiul se va alungi. După nouă săptămâni, fătul va începe să miște mâinile și picioarele, ce vor fi vizibile la ecografie. Viitoarele mămici trebuie să fie atente la infecțiile vaginale, secrețiile fiind mai dese. Totodată, vor apărea schimbări frecvente de dispoziție, iar sânii vor crește. În săptămânile 10 și 11 embrionul se va dezvolta rapid, iar la sfârșitul celei de-a 12-a săptămână, fătul va fi complet format. Acesta va cântări aproximativ 25 de grame după primele 13 săptămâni. În această perioada, mama va observa că unghiile și părul îi cresc mai rapid, iar grețurile și vărsăturile vor începe să dispară. Însă este posibil să aibă dureri de cap, crampe abdominale, iar libidoul să fie mai crescut.

Ce schimbări apar în al doilea și al treilea trimestru de sarcină

În al doilea trimestru de sarcină se pot face teste pentru Sindromul Down sau Spina bifidă. Viitoarea mămică va începe să simtă primele mișcări ale viitorului copil. În săptămâna a 14-a va observa că va lua în greutate și va trebui să înceapă să poarte haine pentru femeile gravide. Bună dispoziție îi va reveni, se va simți mai plină de viață, însă va începe să resimtă dureri de spate sau la nivelul ligamentului rotund după a 15-a săptămână. Copilul va putea auzi vocea și bătăile inimii mamei. În acesta perioadă, va avea o lungime de 10 centimetri și va începe dezvoltarea scheletului. În săptămânile 16-20, copilul va crește rapid ajungând să cântărească 150 de grame. Îi vor apărea expresiile faciale, mușchii feței se vor putea mișca, iar pielea va fi de culoare roz-roșiatică. Burta va începe să se vadă, timp în care mama va trebui să continue să facă ecografii. De asemenea, poate prezenta simptome precum dureri la nivelul șoldurilor, arsuri retrosternale, dureri de stomac și palmele pot fi mai roșii din cauza volumului de sânge crescut.

În următoarele zece săptămâni mama poate observa apariția vergeturilor la nivelul sânilor și a coapselor. De asemenea, poate resimți un apetit mai crescut și mâncărimi la nivelul abdomenului. La începutul acestei perioade, copilul va putea distinge lumina de întuneric, deși încă are ochii închiși. Spre final va putea deschide ochii și va crește aproximativ un centimetru pe săptămână. La sfârșitul celui de al doilea trimestru, fătul va avea creierul, sistemul digestiv și plămânii formați, însă nu pe deplin. Pe de altă parte, mama se va simți din ce în ce mai obosită, va dori să doarmă mai mult și va trebui să se pregătească pentru concediul prenatal. În ultimul trimestru de sarcină, vizitele la medic vor fi din ce în ce mai dese pentru a se putea observa dezvoltarea copilului. În a 30-a săptămână, fătul va cântări 1,3 kilograme și va dezvolta reflexul de supt. Cele mai multe femei tind să nască între 37 și 42 de săptămâni. Fătul va avea aspect de bebeluș în această perioadă și se va muta în jos spre pelvis.

De asemenea, burta în sarcini pe săptămâni poate fi diferită la fiecare femeie în parte. Aceasta se dezvoltă distinctiv, la unele mămici poate fi mare, iar la altele poate fi mai mică. Însă acest lucru nu este un motiv de îngrijorare.