Burse între 200 și 400 de lei pe lună pentru viitorii liceeni din Iași! Noutăți privind admiterea 2020 în învățământul dual și profesional de stat!

de: evelina.chitoroaga
04:00, 08 iul. 2020

Burse de la 200 și până la 400 de lei pentru 2.261 de viitori liceeni din județul Iași! Zilele acestea a avut loc admiterea în învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2020-2021. Formarea elevilor în învățământul profesional și în învățământul dual este susținută din punct de vedere financiar prin bursa profesională, care se acordă pentru fiecare elev

Între 200 și 400 de lei pot primi burse viitorii liceeni care s-au înscris la admiterea în învățământul profesional și dual! În județul Iași sunt disponibile 257 de locuri la învățământul dual și 2.005 locuri la învățământul profesional. Procesul de la admiterea în anul școlar 2020-2021 s-a finalizat pe 7 iulie. Pe 10 iulie vor fi afișate rezultatele admiterii.

„Inspectoratul Școlar Județean Iași susține și încurajează învățământul dual și profesional. Facilitățile fiscale pentru elevi se referă la neimpozitarea burselor, premiilor și altor drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecție și alte sume primite de elevi pe parcursul învățământului profesional si tehnic, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale. Facilitățile fiscale pentru firme prevăd deductibilitatea anumitor cheltuieli”, a transmis, când a fost lansat programul, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Între 200 și 400 de lei pot primi burse viitorii liceeni care s-au înscris la admiterea în învățământul profesional și dual

Formarea elevilor în învățământul profesional și în învățământul dual este susținută din punct de vedere financiar prin bursa profesională. Aceasta se acordă pentru fiecare elev și este în cuantum de 200 de lei lunar (de la bugetul de stat), dacă elevul este înscris la învățământul profesional. De asemenea, 400 de lei lunar (200 de lei de la bugetul de stat și 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică), dacă elevul este înscris la învățământul dual.
Din cauza situației speciale din acest an școlar, cauzată de criza sanitară generată de COVID-19, opțiunile elevilor pentru o unitate de învățământ care are ofertă pentru învățământul profesional și calificările din oferta acesteia s-au făcut în baza unei programări pe zile și ore a tuturor candidaților.

Probă suplimentară în unitățile în care sunt mai mulți candidați decât locuri disponibile, la învățământul dual și profesional

Secretariatele unităților de învățământ gimnazial completează, la cererea elevilor și a părinților/ reprezentanților legali pentru minori, fișa de înscriere în învățământul profesional de stat. Totul – cu informațiile privind datele personale ale absolvenților claselor a VIII-a, mediile generale de absolvire, notele și mediile obținute la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a.
În unitățile de învățământ și calificările la care numărul candidaților înscriși este mai mare decât numărul de locuri disponibile, se afișează și precizări detaliate privind probele suplimentare la admitere. Astfel, se va preciza dacă proba suplimentară de admitere este luată în considerare pentru toate calificările sau doar la calificarea / calificările la care numărul de candidați depășește numărul de locuri de la calificarea / calificările respective. Există posibilitatea redistribuirii la celelalte calificări, în situația în care candidații au optat în fișa de înscriere pentru acestea.

Mediile finale se vor calcula cu proba suplimentară la admiterea 2020 numai la unitățile de învățământ pentru care numărul celor înscriși este mai mare decât numărul locurilor disponibile

Pe 9 iulie 2020 are loc calcularea de către comisiile de la admiterea 2020 din unitățile de învățământ a mediilor finale de admitere, conform precizărilor de calcul din metodologia de admitere în învățământul profesional.
Mediile finale se vor calcula cu proba suplimentară de admitere numai la unitățile de învățământ pentru care numărul celor înscriși este mai mare decât numărul locurilor disponibile.
Pe 10 iulie are loc validarea, de către Comisia de admitere județeană pentru învățământul profesional de stat, a listei candidaților declarați admiși în învățământul profesional de stat. A doua etapă de înscriere a elevilor în învățământul profesional și în învățământul dual se va derula în perioada 24 iulie și 4 august 2020. Astfel, principala atracție la această formă de învățământ o reprezintă bursele, între 200 și 400 de lei, pe care le pot primi viitorii liceeni ce s-au înscris la admiterea în învățământul profesional și dual.