Bursă pentru patru tineri artiști ieșeni! Sunt sprijiniți să își dezvolte o carieră artistică prin programul Tinere Talente 2023

de: Andreea IRUC
02:00, 09 feb. 2023

Programul național de Tinere Talente, proiect derulat de Fundația Regală Margareta a României, are o nouă generație de bursieri. 30 de tineri talentați, proveniți din familii cu venituri modeste, au fost selectați la categoriile muzică și arte vizuale pentru a face parte din ediția 2023 a proiectului. O astfel de bursă se va acorda și pentru patru tineri artiști ieșeni

144 de tineri muzicieni și artiști vizuali, elevi și studenți la instituțiile de învățământ vocațional din toată țara, care provin din familii cu venituri modeste, și-au exprimat, pe parcursul lunii noiembrie a anului trecut, intenția de a deveni bursieri.

Bursă pentru patru tineri artiști ieșeni

Elevul Claudiu Șuțu, de la Colegiu Național de Arte „Octav Băncilă“ Iași, va primi bursă prin Programul național de Tinere Talente

Numai 30 de tineri au fost selectați pentru acest program național. Cei 30 de tineri talentați au vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, studiază la licee și universități de arte și muzică din București, Iași, Suceava, Galați, Cluj-Napoca și Târgu Mureș, iar acum vor putea să își conceapă și să își urmeze propriile idei artistice prin implicarea și susținerea unor artiști consacrați și a multor oameni cu viziune, resurse și dragoste pentru artă.

Patru tineri ieșeni au reușit să intre în acest proiect pentru a beneficia de bursa oferită de Fundația Regală Margareta a României. Trei dintre aceștia au vârste de peste 20 de ani și studiază la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, iar cel de-al patrulea are 16 ani și este elev la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”.

De la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași au fost aleși trei tineri pentru a beneficia de bursa pentru arte vizuale, printre care Ștefania Ciobanu, în vârstă de 22 ani, la secțiunea pictură. Ceilalți doi tineri selectați sunt Eduard Leahu, în vârstă de 20 ani, la secțiunea conservare-restaurare, și Radu Macarie, în vârstă de 23 ani, la secțiunea foto-video.

Cel de al patrulea elev ce va beneficia de bursă pentru muzică este Claudiu Șuțu, în vârstă 16 ani, de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă“, la secția saxofon.

Când a debutat programul național Tinere Talente

Trei studenți de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ Iași au fost aleși pentru a benefecia de bursă

Mulți dintre copiii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și urmeze talentul. Astfel, România pierde, în fiecare an, zeci de tineri talentați ce ar putea deveni ambasadori culturali.

Programul național Tinere Talente a debutat în anul 2009 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul.

Juriul a fost format pentru categoria de muzică de Verona Maier – pianistă, Iulia Isaev – soprană, Tiberiu Soare – dirijor, Rafael Butaru – violonist, Florin Pane – trombonist, precum și Zoli Toth – artist conceptual, iar pentru categoria de arte vizuale de către Ileana Dana Marinescu – artist vizual, prof. univ. dr. Carmen Apetrei – grafician, Andrei Tudoran – pictor, dar și lect. univ. dr. Sergiu Chihaia – artist vizual.

„Din punctul meu de vedere, selecția din acest an a constituit, în primul rând, o mare bucurie. După doi ani de mijlocire, prin felurite dispozitive, a comunicării cu candidații, în sfârșit i-am avut în imediată apropiere, având șansa de a ne privi în ochi, de a dialoga și de a înțelege de la fiecare emoție și gând pe care ecranele nu le pot transmite. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât numărul mare de înscriși a însemnat și un număr mare de tineri foarte înzestrați și bine pregătiți, unii de-a dreptul excepționali“, a declarat Verona Maier.