Bursa de la Moscova se redeschide parțial pe fondul sancțiunilor

de: BZI.ro
14:48, 21 mart. 2022

Bursa de la Moscova s-a redeschis parțial pentru prima dată din 25 februarie – a doua zi după începerea războiului. Tranzacționarea obligațiunilor și acțiunilor pe piețele financiare din Rusia a fost suspendată după ce acțiunile au scăzut cu 33%.

Sancțiunile internaționale sunt resimțite în economia mai largă, unele supermarketuri raţionalizând vânzările de bunuri de bază, cum ar fi sarea și uleiul de gătit, anunțul privind raționalizarea fiind făcut de mai multe autorități.

Bursa de la Moscova a avut scăderi importante din cauza sancțiunilor

Bursa s-a redeschis la ora 13:00 (10:00 GMT) doar pentru unele obligațiuni de credit emise de guvernul rus. În tranzacționarea înainte de piață, randamentele obligațiunilor de stat au crescut cu aproape 20% – cea mai mare înregistrată – înainte de a scădea puțin. Un randament mai mare înseamnă că guvernul va trebui să plătească mai mult pentru a se împrumuta și indică faptul că investiția este mai riscantă.

Separat, dolarul american a fost evaluat la 105 ruble rusești. A scăzut cu aproximativ un sfert de la începutul invaziei. Swetha Ramachandran, manager de investiții la Gam Investments, a declarat pentru BBC că impactul vânzărilor de obligațiuni va fi resimțit de rușii locali după săptămâni în care practic nu au investiții în străinătate.

„Se așteaptă ca Banca Centrală să intervină destul de agresiv pentru a cumpăra obligațiuni federale locale pentru a sprijini piața și economia aflate în dificultate”, spune ea.

Andrei Braginsky, un purtător de cuvânt al Bursei din Moscova, a spus că speră că tranzacționarea acțiunilor va putea relua în curând.

„Tehnic totul este gata și sperăm că acest lucru se va relua în viitorul apropiat”, a spus el.

Banca centrală a dublat ratele dobânzilor la 20% la patru zile după începerea acțiunii militare a Moscovei în Ucraina. Continuarea conflictului și creșterea sancțiunilor au subminat și mai mult încrederea. Au existat îngrijorări cu privire la nerespectarea datoriei Rusiei, dar a plătit 117 milioane de dolari în dobândă pentru două obligațiuni denominate în dolari săptămâna trecută.

Rusia ar putea face față cu greu unei eventuale crize alimentare. De altfel au fost lansate mai multe raţionalizări. Ministrul Agriculturii rus a vorbit despre faptul că vânzarea zahărului, cerealelor, făinii și uleiului va fi limitată în mai multe zone ale țării. Ministrul a vorbit despre faptul că prețul la zahara a crescut de 2,5 ori.

„Am calculat volumul stocurilor (n. r.: de produse alimentare pentru care acum există o cerere mare) de care avem nevoie în regiune pentru a preveni lipsurile. Angrosiştii noştri au crescut volumul achiziţiilor de produse alimentare importante din punct de vedere social, în primul rând zahăr, crescând de aproape trei ori volumul achizițiilor de zahăr. Și preconizăm că în următoarele două săptămâni, cât mărfurile sunt pe drum, vom rezolva situația”, a spus ministrul.

De altfel, Rusia a interzis exporturile cerealelor pentru a putea preveni o situaţie şi mai alarmantă. Așadar, vom vedea dacă Bursa de la Moscova va contribui în vreun fel la ”lniștea” populației.