Buncărul din noul sediu al Primăriei Ciortești va fi sfințit! Sărbătoare mare în comună, alături de preoteasa Alina Apostol, ÎPS Teofan și primarul Iașului, Mihai Chirica. Investiția este de 800.000 de euro – FOTO

de: Ciprian Boaru
02:00, 08 nov. 2022

Primăria Ciortești are un nou sediu administrativ care a costat nu mai puțin de 800.000 de euro, fonduri guvernamentale. Proiectul a prevăzut și amenajarea unui buncăr de peste 300 de metri pătrați în subsolul clădirii. Slujba de sfințire este anunțată pentru ziua de 10.11.2022, începând cu ora 11:00

Sărbătoare mare în comuna Ciortești, județul Iași, păstorită de primărița liberală Alina Apostol, preoteasă în localitate. După mai multe eforturi și insistențe la nivelul guvernului, în 2020, comuna a primit finanțare pentru noul sediu administrativ. Recent, sediul primăriei a fost finalizat, iar pe data de 7 noiembrie 2022 a fost semnată și recepția lucrărilor. Primăria din localitate a pus la dispoziție și un nou amplasament pe strada Principală, nr. 16, pentru ca cei aproape 4.000 de ciorteșteni să aibă un motiv de mândrie. Chiar dacă zona nu este racordată la rețeaua de gaze, cei 24 de angajați care vor trudi zilnic în noul sediu nu vor duce lipsă de confort pe perioada sezonului rece.

Clădirea este dotată cu o centrală modernă pe lemne, care trebuie să facă față unui spațiu de aproximativ 1.000 de pătrați. Investiția nu ar fi fost posibilă fără finanțarea Companiei Naționale de Investiții, care a alocat aproape 800.000 de euro. Contractul de lucrări a fost câștigat de firma Tuche SRL, deținută de Mihaela Chișcă. În comuna Ciortești ar urma să fie construit și un centru medico-social modern.

Buncărul din comuna Ciortești va fi sfințit în prezența unor invitați de seamă

Noul sediu al primăriei prezintă și o particularitate, în sensul că la subsolul clădirii a fost amenajat un buncăr, un adăpost de protecție civilă, în termeni tehnici. În cazul în care ciorteștenii vor fi loviți de cutremure cu magnitudine mare, inundații sau alte calamități, buncărul de beton va adăposti „comitetul celulei de criză care va lua decizii”, după cum a transmis primărița Alina Apostol. Asta nu înseamnă că angajații primăriei vor fi salvați în timp ce locuitorii comunii își vor trăi ultimele clipe. Totuși, pentru ca aceste scenarii să fie evitate, noul sediu al primăriei va fi inaugurat pe data de 10.11.2022, în prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care va sfinți edificiul, inclusiv adăpostul de protecție civilă.

La eveniment este invitat și primarul Iașului, Mihai Chirica. Încântat de investiția din Ciortești, Mihai Chirica a răspuns nerăbdător invitației încă de acum o lună. Probabil se simte inspirat de proiectul din comună, mai ales că și municipiul Iași a lansat o inițiativă pentru construirea unui nou sediu administrativ. Tăierea panglicii și stropirea cu agheasmă au fost anunțate cu începere de la ora 11:00. De la eveniment nu vor lipsi prefectul județul Iași și președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. În localitatea din județul Iași au fost lansate proceduri și pentru reabilitarea drumurilor.

Vechiul sediu al primăriei va genera venituri la bugetul local

În noua clădire se vor desfășura și ședințele Consiliului Local. Angajații vor păși pentru prima oară pragul clădirii pe data de 14.11.2022. De menționat că imobilul beneficiază de un sistem de supraveghere video.

„Detaliile tehnice ale clădirii sunt următoarele: suprafața terenului este de 1.158 mp, având regimul de înălțime Subsol+Parter+Etaj, suprafața construită este de 347,33 mp, având o înălțime maximă de 10.50 m, suprafața construită desfășurată este de 977.81 mp. Clădirea este branșată la utilități, are apă curentă și fosă septică, iar încălzirea se realizează cu centrală termică cu combustibil solid și ventiloconvectoare. La demisol se regăsește adăpostul pentru protecție civilă în caz de dezastre și calamități, dotat cu sistem de încălzire și ventilație, cu evacuare tip «gură de lup» în parcarea primăriei. Totodată, sediul a fost dotat cu mobilier și IT necesar bunei desfășurări a activității angajaților”, se arată în descrierea clădirii.

Vechiul sediu al primăriei va fi folosit de Compania Națională Poșta Română și CARP (Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor) Ciortești, care vor achita o chirie lunară.