Bună guvernare lovește din nou! Românii plătesc mai mult decât polonezii sau ungurii pe un kilogram de carne sau alte produse alimentare
Odată cu postările triumfale publicate de Florin Cîțu despre marea creștere economică dar și despre puterea de cumpărare a românilor, vin şi datele oficiale făcute de EUROSTAT. Așadar, românii plătesc mai mult decât polonezii sau ungurii pe un kilogram de carne. Lucrurile stau la fel şi când vorbit despre alte produse alimentare cum ar fi laptele, brânza sau oulele.
De altfel, nici la capitolul haine sau servicii nu stăm bine. Cu toate că în alte ţări preţurile sunt mai mari, diferenţa de salarii dintre est şi vest face ca acest lucru să fie mai puţin resimţit decât în țară.
Românii plătesc mai mult pe un kilogram de carne decât Polonia sau Ungaria
Altfel spus, statistica făcută de EUROSTAT vine în contextul în care în spaţiul public premierul Florin Cîțu se laudă constant cu faptul că România are o creștere economică puternică iar puterea de cumpărare a românilor este simţitor mai mare. Totuşi, lucrurile stau un pic diferit în realitate. Vorbim despre faptul că românii scot mai mult din buzunar decât tari precum Polonia sau Ungaria pentru un kilogram de carne sau pentru ouă, lapte sau brânzeturi. Asta în condiţiile în care țara este producătoare de astfel de alimente.
În Uniunea Europeană, media preţului de lapte, brânză şi ouă este de 100 de lei. România stă puţin sub medie cu un preţ de 92,3 lei (În condiţiile în care salariale medii lunare la nivelul UE variau de la 4.057 euro în Danemarca şi 3.671 euro în Luxemburg, la 700 de euro în România ). La polonezi ,care au un salariu mediu de 935 de euro, costurile sunt de 67,9 lei. Norvegia are cel mai mare cost cu 161,6 lei dar cu un salariu mediu de aproximativ 2900 de euro (2019). În Lituania, Cehia, UK, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Turcia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord sau Polonia, prețurile la aceste produse sunt mai mici decât în România.
Media unei nopți la hotel în UE este de 100 de lei; în România este de 53,4 lei, în Turcia e de 40,3 lei, iar în Elveția de 169 de lei.
Pe carne plătim mai mult (62,1) decât polonezii (60,7), muntenegrenii (61,5) și turcii (51,8).
La haine, clasamentul preturilor e următorul: Turcia – 33,4, Ungaria – 73, Macedonia de Nord – 74,3, Bulgaria – 78,2, România – 81,9.
Prețul serviciilor: Turcia- 22,2 (lei), Macedonia de Nord – 33, Albania – 33,4, Serbia – 36,1, Muntenegru – 37,2, Bosnia și Herțegovina – 38, Bulgaria – 38,6, România: 38,7.
Transportul: Turcia – 59,4, Macedonia de Nord – 60,4, Albania – 66,9, Bulgaria – 68,2, Polonia – 70,1, Bosnia și Herțegovina – 70,2, România – 70,5, arată stiripesurse.ro
Premierul Florin Cîțu se laudă cu marea creștere economică
Florin Cîțu şi-a făcut o obişnuinţă de a anunţa românii despre creșterea economică fabuloasă dar şi despre puterea de cumpărare a românilor care a crescut simţitor în ultima perioadă. Totuşi, postările premierului sunt asaltate de sute de comentarii negative făcute de oamenii care susţin că pentru ei, coşul de cumpărături a devenit o povară din cauza scumpirilor din ultima perioadă.
La nivel politic, social democraţii l-au somat pe premier să adopte o lege de protecţie a consumatorului vulnerabil pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni care au ajuns în situaţia de a nu îşi mai permite să îşi achite facturile la utilităzi. De altfel, PSD arată faptul că în România s-a înregistrat un val de scumpiri fără precedent în ultimii 13 ani.