Bullying la un liceu din Huedin. Doi elevi au fost condamnaţi după ce au legat un coleg de scaun şi l-au machiat
La un liceu din Huedin, judeţul Cluj, doi foşti elevi s-au ales cu dosar penal după ce au fost acuzați de bullying. Se pare că în urmă cu un an, pe când aceștia erau minori, cei doi şi-au umilit un coleg de şcoală în fața celorlalți colegi.
Cei doi au fost condamnaţi pentru privare de libertate.
Doi elevi acuzaţi de bullying la un liceu din Huedin
Judecătoria Huedin a condamnat doi tineri, elevi ai unui liceu din Huedin, pentru acuzaţia de private de libertate. Cei doi foşti elevi și-au umilit un coleg de la școală în pauză mare, la Liceul Tehnologic.
Conform surselor, cei doi elevi au legat cu sfoară un coleg din altă clasă, de un scaun, după care l-au machiat, timp în care restul elevilor au început să râdă.
Băiatul agresat a strigat după ajutor, iar după câteva minute agresorii l-au eliberat. În cele din urmă, băiatul a fost văzut de directorul școlii, care a chemat imediat poliția.
Din nefericire, astfel de cazuri au loc tot mai des în instituțiile de învățământ, dar și în afara lor. Și de puține ori se găsește vreun cadru didactic care să intervină și să stopeze astfel de lucruri. Spre exemplu, în edițiile trecute ale Cotidianului BZI a fost prezentat cum o elevă a fost bătută şi umilită de mai multe colege, în judeţul Timiş.
Ce presupune termenul de bullying
Reiterăm faptul că bullying-ul este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă elevii. Deși faptele datează dintotdeauna, acestea au primit de câțiva ani și o definire, iar pe zi ce trece, iau naștere organizații care apără victimele acestei agresiuni. Comportamentul agresiv este o modalitate nepotrivită de a atrage atenția sau de a încerca să stabilim relații cu cei din jurul nostru. Așadar, bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil, de excludere și de umilire a unei persoane. Deși agresorii se apără întotdeauna și spun că acest tip de comportament este văzut ca o formă de joacă între elevi.
Cu toate acestea, aceste agresiuni sunt caracterizate de trei aspecte:
- Intenționalitate
- Repetabilitate
- Dezechilibru de putere între victimă și agresor
De altfel, acest comportament nu are o limită de timp. În cazul victimelor, limita până la care o persoană poate suporta ostilitățile celor din jur este de două sau trei ori pe lună. De cele mai multe ori, cei ce agresează, nu au nici un sentiment de milă sau remușcare.
Precizăm aici mai multe tipuri de hărțuire. În primul rând, în cazul bullying-ului verbal ești poreclit, tachinat sau chiar amenințat. La nivel emoțional, se răspândesc zvonuri neadevărate despre tine, colegii te vorbesc pe la spate și te simți izolat. În mediul online sunt postate lucruri jignitoare despre tine, primești amenințări pe rețelele de socializare. Astfel, se poate ajunge și la agresiuni fizice, precum rănire sau împingere, și psihologice, respectiv tachinare sau poreclire.
În majoritatea cazurilor de bullying există două tipuri de martori: cei care nu fac nimic sau care încurajează comportamentul agresiv, devenind astfel complici ai agresorului.
Așadar, dacă ești victima unui abuz, evită să crezi lucrurile urâte despre tine și fii conștient că ești o persoană prețuită. Nu este nevoie să schimbi felul tău de a fi, felul în care te comporți sau arăți doar pentru că nu este pe placul anumitor persoane. Nu suporta agresiunile colegilor sperând că totul va trece de la sine. Ia măsuri și vorbește cu cineva apropiat despre ceea ce se întâmplă. Acea persoană poate fi oricine, de la prieteni de încredere, frați, rude sau adulți de la școală, chiar și un psiholog.
Totodată, reamintim faptul că la un liceu din Huedin, judeţul Cluj, doi foşti elevi s-au ales cu dosar penal după ce au fost acuzați de bullying.