Bulion de roșii cu coajă și semințe. Rețeta care păstrează întreagă savoare a roșiilor proaspete
Pentru cei care nu au timp sau curaj să prepare bulion de roșii sau suc de roșii folosind metoda tradițională – prin utilizarea unui aparat sau accesoriu special pentru storsul sucului de roșii cu puține resturi, recomandăm această metodă rapidă și extrem de simplă de preparare a unui bulion de roșii cu coajă și semințe.
Bulion de roșii cu coaja și semințe
Această metodă este folositoare îndeosebi în situațiile în care trebuie să conservați rapid o cantitate mare de roșii, având la dispoziție foarte puțin timp. Trebuie doar să puneți robotul la treabă și veți obține acest bulion de roșii cu coajă și semințe extrem de gustos și aromat. Deși textura este foarte bună, acesta poate conține mici semințe și urme de coajă de la roșii, dar puțini vor observa diferența. Este o metodă rapidă și eficientă de a valorifica roșiile care nu sunt perfecte la gust, dar pe care nu vă lasă inima să le aruncați, mai ales că pe timp de iarnă nu se găsesc atât de ușor și nu au același gust.
Valabil în cazul oricărei rețete de bulion, dacă este fiert mai mult și la foc mai mare, textura va deveni mai densă. Este important să urmați cu strictețe toți pașii, fiecare având un sens și o logică – mărunțitul, fiertul, apoi amestecatul, iar în final conservarea – pentru a obține un produs cât mai bun și apetisant.
Roșiile trebuie spălate bine, apoi tăiate în jumătate și scoase semințele, fiecare jumătate fiind feliată în 2-3 bucăți, în funcție de dimensiunea tomatelor. Dacă acestea sunt mici, le puteți lăsă întregi. Apoi se pun roșiile în robotul de bucătărie, umplându-l dar nu până la refuz, și se mixează până când roșiile sunt mărunțite cât mai fin posibil. În această etapă, nu este posibil să obținem o mărunțire foarte fină, dar măcar să le zdrobim. Se toarnă roșiile pasate într-o cratiță mare și se pregătește următoarea tură în blender.
Borcanele trebuie umplute la maxim
Dacă veți pasa 5 kilograme de roșii vor fi suficiente 3 ture, așa că adaptați în funcție de cantitatea de roșii pe care o aveți, însă totul se desfășoară oricum foarte rapid. După ce le-am pasat la robotul de bucătărie, punem oala la fiert, amestecând periodic, iar când dă în clocot, reducem focul și lăsăm timp de 30 de minute. Este important să fierbem roșiile bine, astfel încât să se înmoaie și să le putem amesteca cât mai fin în continuare.
În aceste 30 de minute, nu stăm degeaba – spălăm borcanele și le sterilizăm la cuptor, pe o tavă, timp de 30 de minute la o temperatură de 120-150 de grade Celsius. Continuând, după ce roșiile au fiert timp de 30 de minute, luăm cratița de pe foc și folosim un alt instrument magic în bucătărie – blenderul vertical. Amestecăm și insistăm cât mai bine, pentru a obține un bulion fin și frumos.
Punem din nou oala pe foc, dar doar pentru a mai lăsa bulionul să fiarbă timp de 4-5 minute. Apoi, îl turnăm fierbinte în borcanele sterilizate umplându-le la maxim. Strângem bine capacele la borcane și le punem cu gura în jos pe un prosop. Le lăsăm așa până se răcesc complet, apoi depozităm borcanele cu bulion de roșii cu coajă și semințe în camară.