Bulgaria impune test negativ la COVID-19 la intrarea în țară, începând de vineri

de: Cristian Zavastin
14:47, 27 ian. 2021

Bulgaria impune test negativ la COVID-19 la intrarea în țară, începând de vineri, 29 ianuarie, Astfel ,toți călătorii care vor să intre pe teritoriul Bulgariei vor fi nevoiți să prezinte un test negativ la Covid-19, au anunțat autoritățile bulgare, în contextul în care se încearcă oprirea răspândirii variantelor mai contagioase ale coronavirusului.

Măsura va rămâne în vigoare până la sfârșitul lui aprilie, însă șoferii de camioane și autobuze și echipajele avioanelor vor fi scutite de această obligativitate. Autoritățile sanitare bulgare au precizat, de asemenea, că testele trebuie să fie PCR și trebuie să fie efectuate cel mult cu 72 de ore înainte de sosirea la graniță, conform Reuters.

Cetățenii bulgari care se reîntorc în țară și care nu au un test negativ la Covid-19 vor fi nevoiți să intre în izolare pentru o perioadă de 10 zile.

Autorităţile de sănătate publică bulgare spun că au înregistrat până acum opt cazuri ale noii variante care a fost identificată pentru prima dată în Regatul Unit.

Comisia Europeană cere statelor membre să impună testarea PCR în cazul călătoriilor

Comisia Europeană cere tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere, cerând celor care intră din terţe ţări să prezinte un test negativ la coronavirus efectuat prin metoda PCR cu maximum 72 de ore înainte de plecare, transmite dpa.

„Este nevoie de reducerea urgentă a riscului de infectări legate de călătorii, pentru a reduce încărcarea sistemelor sanitar suprasolicitate”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, referindu-se la ratele ridicate de infectare în multe state membre.

Cerinţa testării ar putea fi însoţită de carantina obligatorie de maximum două săptămâni şi ar trebui să fie obligatorie în acelaşi timp completarea unor formulare cu informaţii despre deplasările şi contactele celor care călătoresc, arată un comunicat de presă de la Bruxelles.

Comisia Europeană cere reguli mai stricte

Recomandarea Comisiei este considerată o încercare de a limita transmiterea în interiorul UE a noilor versiuni ale coronavirusului și nu are caracter obligatoriu. Dacă va fi urmată de cele 27 de state membre ale Uniunii, li s-ar solicita teste negative inclusiv celor care intră pe teritoriul european din motive „esenţiale”, însă cetăţenii UE s-ar putea testa la sosire, iar pentru transportatori şi lucrătorii transfrontalieri s-ar accepta teste antigen, mai rapide şi mai ieftine.

Comisia doreşte impunerea unor reguli mai stricte şi în interiorul Uniunii Europene, în principal încetarea oricăror călătorii neesenţiale.

Deoarece aproape întregul continent este considerat acum „zonă roşie” conform codului de culori al UE, Comisia Europeană a propus introducerea unei noi categorii, „roşu închis”, unde să se aplice restricţii mai severe. Încadrarea în această categorie s-ar face dacă rata de infectare cu coronavirus în ultimele 14 zile depăşeşte 500 la 100.000 de locuitori, constatată deja în unele regiuni din Franţa şi Portugalia.

Israel a introdus „pașaportul verde” pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19

Israelul a vaccinat un sfert din populaţia ţării, potrivit DPA. Aproape 2,4 milioane de israelieni din cei 9,3 milioane de locuitori au primit prima doză, a scris pe Twitter Yuli Edelstein. Dintre aceştia, aproape 700.000 au primit şi cea de-a doua doză, care trebuie administrată la trei săptămâni după prima astfel încât vaccinul să atingă eficacitatea optimă.

Toţi israelienii care au primit cele două doze necesare se vor putea înregistra online pentru a primi ”un paşaport verde”, care le va permite să călătorească fără să mai fie nevoiţi să stea în carantină la revenirea în Israel.

Paşaportul verde le-ar putea totodată permite să participe la evenimente culturale cum ar fi concerte, de îndată ce astfel de manifestări vor fi reluate. Cabinetul condus de premierul Benjamin Netanyahu nu a luat încă o decizie finală în această privinţă.