Buletinele cetățenilor vor fi schimbate! Iată cum va arăta cartea de identitate după model european
Buletinele cetățenilor vor fi schimbate! Cetățenii Republicii Moldova vor deține o carte de identitate, potrivit noii reglementări, iar cetățenii străini, apatrizii, refugiații și beneficiarii de protecție umanitară vor primi o carte de rezidență. Iată cum va arăta cartea de identitate după model european.
Buletinele cetățenilor vor fi schimbate!
În Republica Moldova va fi introdus, începând cu anul 2025, noul model european de carte de identitate. Cartea de identitate după model european va avea dimensiunile unui card bancar și va include și informații tipărite, și date biometrice, adică fotografia și amprentele proprietarului.
Prin adoptarea noului model de carte de identitate, lista țărilor membre ale Uniunii Europene în care cetățenii moldoveni vor putea călători în baza cărții de identitate va fi extinsă. În plus, cu noua carte de identitate va fi facilitată interacțiunea digitală a persoanelor cu instituțiile publice și cu cele bancare, fiscale, sociale și educaționale. Înlocuirea buletinelor cu cartea de identitate în format european vine după ce, prin decizia Consiliului European din 23 iunie 2022, Republica Moldova a obținut statutul de candidată la integrarea în Uniunea Europeană.
Punerea în circulație a noilor tipuri de acte de identitate, superioare din punct de vedere al securității vor facilita identificarea titularului, accesul la serviciile publice și călătoria „doar cu buletinul” în spațiul comunitar. Important de precizat este și faptul că noua carte de identitate făcută după model european nu va fi obligatorie pentru persoanele care dețin deja un buletin de identitate valabil în Republica Moldova.
În România, măsura va fi implementată prin introducerea buletinului electronic până în august 2031. Acesta va conține amprentă facială şi două amprente digitale. Potrivit Curții de Justiție a Uniunii Europene amprentele sunt înregistrate exclusiv pe documentul de identitate în sine, fără a fi stocate într-o bază de date centralizată. Noul buletin electronic va putea fi solicitat de părinţi pentru copii încă de la naştere, iar astfel românii vor renunţa la limita de vârstă de 14 ani pentru a putea deţine un document de identitate. Totuşi, până la împlinirea vârstei de 12 ani, noul buletin electronic nu va conţine amprentele digitale ale deţinătorului.
Ce va conține noua carte electronică de identitate
Cartea electronică de identitate ce va fi adoptată în Republica Moldovava fi eliberată obligatoriu începând cu vârsta de 14 ani și nu de la 16 ani cum este în prezent. De asemenea, la solicitarea reprezentantului legal, actul va putea fi eliberat și înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Termenul maxim de valabilitate al noii cărți de identitate va fi de 10 ani.
Cartea electronică de identitate va conține în format tipărit denumirea statului emitent, în română și engleză; denumirea actului de identitate, în română și engleză; seria şi numărul; numele și prenumele; sexul; data naşterii; cetăţenia; numărul de identificare de stat al persoanei fizice; data emiterii și autoritatea emitentă; data expirării termenului de valabilitate; imaginea facială; semnătura olografă a titularului, de la vârsta de 14 ani.
În format electronic, cartea de identitate va conține datele din formatul tipărit și din formatul inscripționat; certificatul calificat pentru semnătura electronică, în cazul titularilor cu capacitate deplină de exercițiu; datele biometrice ale titularului, imaginea facială și amprentele digitale.