Bula imobiliară din Iași s-a spart. Cât mai costă un apartament cu 2 camere în Iași

de: Andrei ROTARU
02:00, 15 mart. 2023

Bula imobiliară din Iași s-a spart. Vânzările de imobile din municipiul Iași au scăzut drastic în ultimii 2 ani. Declinul pieței se simte încă de la jumătatea anului 2021. Cei care activează în domeniu spun că scăderile vin pe fondul creșterii prețurilor la materialele de construcții, care a creat un efect de domino în piață. Creșterea accelerată a prețurilor locuințelor și a dobânzilor pentru creditele ipotecare a făcut cumpărătorii să se gândească de două ori atunci când vor să achiziționeze o nouă proprietate

În ultimii 2 ani, piața imobiliară din Iași a suferit schimbări majore. Inflația a alimentat creșterea prețurilor la locuințe, iar acestea nu prea își mai găsesc cumpărători. Cumpărătorii declară că prețurile sunt mari, iar ratele la credite au ajuns la niveluri record din cauza creșterii ROBOR.

Bula imobiliară din Iași s-a spart

Piața imobiliară din Iași este pe un trend ascendent

Cumpărătorii din zona Iașului susțin că prețurile au crescut foarte mult și nu își mai permit să cumpere o locuință în momentul actual.

„Acum 2 ani găseam, în Podu Roș, apartament cu 2 camere la un preț până în 50.000 de euro. Acum, prețul la 2 camere a ajuns la 70.000 de euro. Poate revin la prețuri rezonabile, să putem cumpăra”, declară Mariana, o tânără care caută un apartament în cartierul Podu Roș.

Unii cumpărători spun că urmăresc piața de ceva vreme pentru a prinde o ofertă cât mai bună. Aceștia susțin că prețurile au fost într-o continuă creștere, chiar dacă volumul vânzărilor a scăzut.

„A scăzut numărul tranzacțiilor, dar nu și prețul! Din contră, prețurile sunt în creștere”, declară Silviu I., un locuitor din zona Iașului care dorește să achiziționeze o locuință.

Angajații din domeniile conexe au fost afectați de scăderea numărului de imobile vândute

Și agenții imobiliari din Iași spun că simt un declin al pieței imobiliare. Și acesția confirmă că vânzările s-au redus cu aproximativ 30 la sută față de anii precedenți, în special din cauza creșterii prețurilor la imobile

Scăderea numărului de tranzacții imobiliare a afectat și unele domenii conexe ale acestui sector. Astfel, declinul este resimțit și în unele birouri notariale din Iași, care susțin că scăderea este de aproximativ 30 la sută față de anii precedenți.

Nu prea se mai vând apartamentele. Se simte o scădere față de anii precedenți. Față de anul 2021, vânzările de imobile au scăzut cu peste 30 la sută”, declară reprezentantul unui birou notarial din Iași.

Aceștia mai spun că în anii precedenți trebuiau să programeze vânzările după 3-4 zile pentru a reuși să redacteze contractele de vânzare-cumpărare.

„Declinul a început de la jumătatea anului 2021. În anul 2021 și în anii precedenți s-au vândut foarte multe imobile în Iași. Erau perioade când nu mai făceam față numărului mare de contracte încheiate”, mai declară reprezentantul biroului notarial.

Și agenții imobiliari din Iași spun că simt un declin al pieței imobiliare. Aceștia confirmă că vânzările s-au redus cu aproximativ 30 la sută față de anii precedenți, în special din cauza creșterii prețurilor la imobile.

„Vânzări se mai fac, dar nu ca în anii precedenți. Cred că undeva la 30 la sută au scăzut, dar să ținem cont și că prețurile apartamentelor au crescut. Și creșterea ROBOR a afectat piața prin mărirea ratelor. Cumpărătorii sunt mai chibzuiți și mai reticenți”, declară Ciprian I., un reprezentant imobiliar din Iași.

Așadar, odată cu scăderea volumului vânzărilor de imobile, bula imobiliară din Iași s-a spart. Chiar dacă numărul tranzacțiilor a scăzut, surprinzător este că prețul imobilelor din Iași a crescut la niveluri record. Cumpărătorii sunt mai reticenți și mai atenți atunci când doresc să achiziționeze o nouă locuință.