Bugetarii vor lua 1.000 de lei în plus la salariu din 2025! Austeritatea este doar pentru proști
Austeritatea anunțată de Guvernul PSD-PNL este doar pentru proști pentru că acești bugetari vor lua 1.000 de lei în plus la salariu din 2025. Ba mai mult angajații Societății Române de Radiodifuziune vor primi prime de 500 de lei.
Asta în contextul în care și așa aparatul bugetar este plin de sinecuriști cu salarii mari și cu sporuri șocante cum e cel de lucru cu calculatorul, sau sporul pentru praf. Pentru că lucrurile merg foarte prost pentru compania deținută de statul român este necesară o creștere salarială. Menționăm că în 2023, conform datelor consultate și publicate de ANAF, Societatea Română de radiodifuziune a avut o cifră de afaceri de 13,490,886 lei cu o pierdere netă de 4,184,221 Lei și un număr de 1,847 de angajați. Ba mai mult, datoriile înregistrat până în 2023 sunt 22,872,895 Lei, cu un profit brut de 0 Lei. Așadar, această mărire a salariilor este încă o bătaie de joc la adresa angajaților din privat!
Bugetarii vor lua 1.000 de lei în plus la salariu din 2025
Bugetarii de la Societatea Română de Radiodifuziune vor primi în plus la salariu 1.000 de lei. Această decizie a fost luată de Consiliul de Administrație al SCC care a mai decis și acordarea de prime de 500 de lei pentru fiecare angajat.
Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a luat marți o decizie importantă pentru angajații din radioul public, aprobând o majorare a salariilor acestora. Astfel, toți angajații vor beneficia de o creștere salarială de 1.000 de lei brut, începând cu data de 20 decembrie 2024. Această decizie a fost anunțată printr-un comunicat transmis angajaților, care a subliniat că măsura a fost luată ținând cont de bugetul alocat pentru anul 2025, conform Legii Bugetului de Stat pentru 2024. Decizia a fost luată ca urmare a propunerii venite din partea managementului executiv al SRR.
În plus, angajații vor primi și o primă de sărbători, de 500 de lei brut, acordată din surse proprii ale instituției. Această primă reprezintă o recompensă pentru munca depusă într-un an cu multiple provocări și este destinată tuturor angajaților.
Referitor la evoluția salarială a jurnaliștilor din cadrul Radio România, președintele SRR, Răzvan Ioan Dincă, a menționat la sfârșitul lunii septembrie că salariile angajaților cu venituri medii și mici au crescut cu aproximativ 38% în ultimii doi ani. Dincă a subliniat că, încă de la începutul mandatului său, cu sprijinul Consiliului de Administrație și al conducerii executive, au fost identificate soluții pentru îmbunătățirea funcționării SRR și pentru reajustarea salarială a angajaților, în special a celor din funcțiile de execuție.
De exemplu, pentru reporterii cu studii superioare, salariul a crescut de la 3.825 de lei (în ianuarie 2022) la 5.850 de lei (în septembrie 2024), iar pentru realizatori, salariul a ajuns de la 4.310 lei (în ianuarie 2022) la 6.377 de lei (în septembrie 2024). Aceste sume sunt suplimentate cu sporuri de vechime de aproximativ 20% și tichete de masă.
Sporurile vor fi plafonate pentru bugetari
Noua lege a salarizării unice aduce modificări semnificative pentru angajații din sectorul public. Actul normativ va intra în vigoare simultan pentru toate categoriile profesionale și are ca scop eliminarea posibilelor discrepanțe salariale din sistemul public. De asemenea, legea urmărește corelarea salariilor cu performanțele angajaților și limitarea sporurilor la maximum 20% din salariul de bază.
Discuțiile despre această lege au avut loc de mult timp în spațiul public, iar Guvernul României a propus un nou cadru legislativ pentru salarizarea sectorului public, integrarea acesteia în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și alinierea la normele Uniunii Europene.
Principalele obiective ale reformei sunt crearea unui sistem salarial echitabil și sustenabil, corectarea inegalităților existente și stimularea personalului prin recompensarea adecvată a responsabilităților și experienței. De curând, proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică la Ministerul de Finanțe. Implementarea noii legi va depinde de reducerea deficitului bugetar sub 5% din PIB, însă nu există o dată precisă pentru intrarea în vigoare a acesteia. Totuși, se preconizează că adoptarea noii legislații va avea loc în trimestrul II din 2025. Așadar, în plină criză economică, bugetarii vor lua 1.000 de lei în plus la salariu din 2025, iar austeritatea impusă de Guvernul PSD-PNL-UDMR este doar pentru proști.