Bubițe roșii pe corp și mâncărime. Ce patologii semnalează aceste simptome neplăcute
Apariția de bubițe roșii pe corp și mâncărime pot apărea atât la copii, cât și la adulți. Acestea variază în ceea ce privește aspectul și sunt adesea fie o reacție inofensivă la stimuli externi, fie un simptom al unei anumite boli. În ambele cazuri, apariția bubițelor roșii ar trebui să fie un motiv de îngrijorare și să necesite imediat asistență medicală.
Există foarte multe cauze care provoacă bubițe roșii, și simptomatologia diferă. În cazul alergiilor, de exemplu, acestea pot fi pruriginoase și pot arăta ca niște înțepături de insecte. În timp ce în psoriazis bubițele sunt asemănătoare cu plăcile și se pot transforma în timp în pete mai mari. În funcție de cauza de bază, petele variază în ceea ce privește manifestarea și aspectul lor.
Bubițe roșii pe corp și mâncărime. Tipurile de erupții cutanate
Atunci când ai observat că ai bubițe roșii pe corp este bine să știi cum să faci distincția între ele pentru a administra tratamentul potrivit. Există pete și bubițe plate și convexe, umede și uscate, line și aspre, precum și erupții umflate și inflamate.
În cazul în care ai observat că suferi de bubițe roșii de culoare maroniu sau roșiatice este bine să apelezi la un medic specialist. De asemenea, nu trebuie să aștepți ca mâncărimea și disconfortul să se extindă.
De asemenea, nu este nevoie să încercați să vă dați seama singuri de tipurile și posibilele cauze ale petelor. Numai un specialist poate pune diagnosticul corect. Deși apariția petelor roșii nu este întotdeauna însoțită de simptome alarmante și este posibil ca acestea să nu provoace disconfort, este important să se facă un diagnostic în orice caz.
Dacă observați pete mici pe corp care au ramificații capilare, acesta ar putea fi un semn de hepatită virală și ciroză hepatică. În acest caz, ar trebui să consultați un medic cât mai curând posibil. Bolile pancreatice pot provoca, de asemenea, apariția unor puncte roșii pe corp.
În ce situații vizita la medic este obligatorie? Cum poate fi tratat disconfortul
O vizită la un medic nu trebuie amânată dacă sunt prezente mâncărimi intense, mâncărime a petelor, umezeală și creșterea rapidă a dimensiunii petelor. De asemenea, nu trebuie să eviți să apelezi la ajutorul unui medic dacă simți durere la atingere, umflături sau inflamația bubițelor.
Petele roșii pot fi tratate atât conservator, cât și radical. Primele includ tratamente locale, medicamente și terapie fizică. Metodele radicale includ criochirurgia, electrocoagularea sau iradierea blândă cu laser. Astfel de proceduri sunt utilizate doar atunci când tratamentul conservator a eșuat sau când trebuie corectate defectele cosmetice.
Nu există o prevenire generală a petelor roșii, deoarece este dificil de prezis ce anume le provoacă. Pot fi urmate unele orientări pentru a reduce probabilitatea apariției acestora. Astfel, descoperiți la ce ați putea fi alergic și eliminați alergenul din viața de zi cu zi. De asemenea, evitați contactul cu animalele vagaboande. Efectuați controale medicale la timp pentru a depista tulburările sistemului imunitar și pentru a preveni eventualele boli.
Multe persoane suferă de bubițe roșii pe corp și mâncărime atunci când suferă de o intoxicație alimentară. Micile pete roșii care apar pe piele pot semnala prezența diferitelor stări patologice, cum ar fi infecții, alergii, deficiențe de apărare sau chiar iritații ale pielii după o înțepătură de insectă.