Bubițe pe față la bebeluși: Soluții pentru acneea neonatală
Deși poate părea ciudat, și bebelușii pot face acnee. Apariția bubițelor pe față la bebeluși poartă denumirea de afecțiune neonatală și afectează peste 40% dintre nou născuți.
Acneea neonatală apare în primele săptămâni de viață, de obicei din a doua sau a treia săptămână, și pot persista până în luna a șasea. Acest tip de acnee este trecătoare și nu ar trebui să ridice semne mari de îngrijorare pentru părinți.
Bubițele apărute pe față la bebeluși nu dor și nu lasă urme pe pielea fină a bebelușului. Acneea neonatală este, în schimb, neplăcută pentru părinți și rude care își fac griji pentru sănătatea acestuia.
La unii bebeluși acneea poate să persiste și după vârsta de un an și apare preponderent la băieței. Bubițele sunt, de obicei, roșii si uneori au mici puncte albe în vârf. Acestea apar pe față și în jurul feței și uneori pe scalp și pe gât.
Bubițe pe față la bebeluși: Care sunt cauzele și cum se tratează
Medicii pediatri consideră că boala de piele apare din cauza supraîncălzirii copilului, observându-se că dispare imediat ce pielea micuțului este răcită de temperatura de afară.
Indicst este ca părinții să știe cauzele care au dus la apariția bubițelor pe față la bebeluși.
Copilul nou născut primeste hormoni androgeni de la mama aflată în ultimul stadiu de sarcină, iar aceștia încep să acționeze după naștere, activând mai mult glandele sebacee din zona feței, care se înfundă. Astfel se ajunge la apariția acneei. Concentrația de hormoni este transmisă de mamă la bebelu și în timpul alăptării.
Apariția acnneei la bebeluși poate fi cauzată și de unele medicamente precum antiviralele sau antialergicele, dar și pastilele pe care mama le ia pe durata alăptării copilului;
O altă cauză a acneei neonatale poate fi și moștenirea genetică, dar și alergia pe care pielea micuțului o face la detergentul sau balsamul cu care sunt spălate hăinuțele lui.
Iritații la bebeluși pe față: Cum poate fi tratată acneea neonatală
Părinții trebuie să aibă grijă ca pielea feței bebelușului să fie păstrată cât mai curată și de aceea igiena zilnică este extrem de importantă.
Acneea neonatală poate fi înrăutățită de salivare și tocmai de aceea aceasta trebuie îndepărtată din jurul gurii copilului cu ajutorul unui servețel. Trebuie avut grijă să nu se șteargă insistent pielea după spălare deoarece asta ar putea agrava acneea.
În cazul în care sunt folosite produse de îngrijire cosmetică, atunci trebuie să fie utilizate doar cele speciale pentru pielea delicată a bebelușului, calmante și hipoalergenice. Cu cât pielea este mai hidratată, cu atât se va regenera mai repede.
Tratamentele acneei folosite de adulți pot fi prea dure pentru bebeluși și pot înrăutăți situația. Părinții trebuie să aibă în vedere și faptul că pustulele nu se vor stoarce deoarece asta ar putea duce la infecții ale zonei.
Pentru tratarea acneei neonatale există și unele remedii făcute acasă, dar pentru folosirea acestora ar fi indicat să se ceară părerea medicului. Astfel, o soluție de bicarbonat de sodiu poate fi folosită pentru a tampona ușor coșurile, ceea ce va duce la uscarea lor.
În situația în care afecțiunea este gravă, atunci ar trebui să se meargă la un consult la un dermatolog sau un endocrinolog.