Bubițe în zona genitală la femei: Cauze, tratament și prevenire
Coșurile, dar și o mulțime de alte feluri de bubițe, își fac uneori apariția în zona genitală la femei și necesită tratament. Acestea pot fi cauzate de fire de păr crescute sub piele, foliculi de păr infectați, chisturi, unele boli cu transmitere sexuală sau alte afecțiuni de sănătate.
Bubițe în zona genitală la femei: Diagnostic și tratament
Unele bubițe din această zona pot fi tratate cu remedii casnice și printr-o igienă drastică, în timp ce altele ar putea necesita tratament medicamentos. Bubițele din zona genitală ar putea fi coșuri, însă ar putea fi cauzate și de o altă afecțiune. Coșurile vaginale apar atunci când porii vulvei sunt înfundați. Alte afecțiuni care pot cauza bubițe în zona intimă includ firele de păr crescute sub piele, chisturi vaginale, venele varicoase și condiloamele genitale.
Medicul tău poate, de obicei, să diagnosticheze dacă o bubiță este coș sau altceva, în funcție de aspectul acesteia. Pentru a preveni coșurile, practicați o igienă bună și evitați îmbrăcămintea strânsă. Pentru a preveni bubițele cauzate de infecțiile cu transmitere sexuală, utilizați prezervative și efectuați regulat teste Pap și HPV.
Pentru a diagnostica bubițele, medicul va dori probabil să le examineze. Ar trebui să informați, de asemenea, medicul despre când anume le-ați observat, dacă bubițele produc secreție, dacă în timp au suferit modificări, dacă sunt dureroase sau provoacă mâncărime. Dacă bubițele nu sunt coșuri, medicul ți-ar putea pune diverse întrebări despre activitatea ta sexuală. Majoritatea diagnosticelor pot fi stabilite pe baza istoricului și a examinării fizice. Cu toate acestea, în funcție de cauza probabilă, poate fi necesară efectuarea de teste suplimentare (cum ar fi un test HPV) pentru a confirma diagnosticul.
Ce metode de tratament există
Dacă medicul a confirmat că bubițele sunt de fapt coșuri, aveți câteva opțiuni de tratament. În cea mai mare parte, va trebui să vă concentrați pe menținerea pielii curate. Dacă bubițele sunt cauzate de o altă afecțiune, medicul vă va comunica tipurile de tratament disponibile.
Pielea din zona genitală este mai sensibilă decât pielea de pe alte părți ale corpului, așa că ar trebui să discutați întotdeauna opțiunile disponibile cu un medic înainte de a urma un tratament. Diferite afecțiuni necesită diferite tratamente, care pot varia de la medicamente aplicate topic la medicamente orale, medicamente subcutanate (injectate în piele) sau excizie chirurgicală. În continuare poți găsi câteva dintre tipurile comune de tratament.
Antibiotice orale sunt adesea utilizate pentru firele de păr crescute în piele, boala Fox-Fordyce sau chisturile glandei Bartholin. Medicamente antivirale orale sunt prescrise pentru boli cu transmitere sexuală, cum ar fi Molluscum contagiosum (MC), condiloamele genitale HPV sau herpesul genital. Pentru herpes genital, condiloamele genitale HPV sau infecții precum MC există diverse creme și unguente cu substanțe active. Pentru boala Fox-Fordyce sau acnee excesivă este nevoie de contraceptive orale.
Compresele calde sunt utile pentru calmarea firelor de păr crescute sub piele sau a chisturilor. Compresele reci sunt mai bune pentru mâncărime. Dacă afecțiunea ta este contagioasă sau bănuiești că ar putea fi, utilizarea unei comprese pentru a ușura disconfortul este bună pentru moment. Cu toate acestea, ar trebui să ai mare grijă să utilizezi de fiecare dată un prosop curat. Astfel, nu vă reinfectați sau nu răspândiți infecția.
Pentru a calma venele varicoase, luați în considerare utilizarea unei comprese reci, deoarece căldura crește circulația sângelui și dilată venele. Compresele reci pot fi mai eficiente pentru afecțiunile care provoacă mâncărime, cum ar fi MC sau boala Fox-Fordyce.
Prevenirea complicațiilor
Pentru a preveni bubițele vaginale, aveți grijă să purtați lenjerie curată din bumbac, să evitați îmbrăcămintea prea strâmtă în regiunea genital, să vă schimbați lenjeria imediat ce transpirați, și să shimbați frecvent produsele menstruale atunci când sunteți în acea perioadă a lunii. Dacă bubițele au apărut după ce ați schimbat tipul de săpun sau detergent de rufe, încercați să reveniți la produsul vechi. S-ar putea ca pielea să găsească noul produs iritant.
Dacă ești activă sexual, poți reduce (dar nu elimina complet) riscul de bubițe în zona genitală la femei, pentru a nu ajunge la medic pentru tratament. Este important să înveți cum trebuie utilizate corect prezervativele din latex, să efectuezi regulat teste Pap și HPV, și să faci teste pentru infecții cu transmitere sexuală ori de câte ori ai un nou partener. Nu uita că infecțiile cu transmitere sexuală nu vin întodeauna la pachet cu simptome. Menține la curent medicul în legătură cu starea ta de sănătate.