Bubițe de la căldură. Cum calmăm iritațiile în sezonul cald?

de: BZI.ro
11:00, 15 iul. 2024

Bubițele de la căldură sunt una din neplăcerile temperaturilor ridicate de peste vară, acestea se pot manifesta în aproape orice zonă a corpului, în zilele caniculare. Bubițele nu sunt doar inestetice, ci și  cauzatoare de disconfort, pentru că provoacă prurit intens.

Bubițele de la căldură sunt o erupție roșie sau roz care apar de obicei pe zonele din corp acoperite de haine. Pot să apară când canalele de eliminare a transpirației sunt blocate și se inflamează, deseori ducând la disconfort și mâncărime.

De ce apar bubițele de la căldură?

Bubițele de la căldură sunt rezultatul acumulării transpirației sub piele, ca urmare a blocării glandelor sudoripare, adică glandele mici, prezente pe toată suprafața pielii noastre. Neputând să se evapore, transpirația se adună și poate forma de la vezicule mici la umflături profunde, uneori însoțite de mâncărimi sau senzația de înțepături.

Miliara este frecventă în condiții de căldură excesivă si umiditate, o combinație care cauzează transpirație excesivă și duce la blocarea glandelor sudoripare. Afectează toate grupele de vârstă, de la sugari la adulți, și este favorizată de activitatea fizică intensă, de hainele strâmte, care nu lasă pielea să respire, de expunerea la soare și de folosirea produselor cosmetice care blochează porii.

Recunoaștem bubițele de la căldură prin faptul că produc mâncărime și senzație de înțepătură la nivelul pielii, mâncărimea poate fi agravată de transpirație. De asemenea, scărpinatul ca modalitate de calmare a pruritului nu face altceva decât să agraveze situația.

Bubițele de la căldură se prezintă ca vezicule sau erupții cutanate cu aspect roșiatic, uneori albicioase ori chiar transparente.
Roșeața și inflamația apar mai ales în jurul veziculelor, uneori se pot observa umflături ale pielii în jurul erupției cutanate.

Simptomele grave ale bubițelor de căldura care pot necesita intervenția medicală sunt simptomele precum iritația pielii care se simte caldă sau fierbinte la atingere, secreții purulente care se scurg din respectivele vezicule sau mâncărimile persistente și severe.

Tratament pentru iritația pielii

Bubițele de la căldură trec, de regulă, de la sine, dar pot persista până la trei săptămâni. Pentru formele ușoare este recomandată răcorirea pielii pe zona afectată, adică băi sau comprese reci, și evitarea căldurii până la vindecarea erupției.

Pentru formele mai severe pot fi necesare tratamente pentru reducerea inflamației și a pruritului, motiv pentru care este recomandată vizitra la dermatolog.
Terapia uzuală presupune folosirea unei loțiuni cu calamină și a unei creme cu carticosteroizi, plus administrarea orală de antihistaminice.

În cazul în care zona afectată de bubițe se infectează, devine necesară folosirea unei creme antibiotic.
Ca măsuri profilactice, se recomandă pe perioada verii să evitați cremele grase, uleioase și evitarea aplicării de farduri în exces, pentru că pot bloca porii. Purtarea hainelor lejere, din țesături naturale, precum bumbac sau in este esențială, de asemenea, trebuie să alegeți lenjeria de pat după aceleași principii, adică țesături ușoare, răcoroase, din fibre naturale.
Atunci când bubițele de la căldură nu se vindecă de la sine, în cazuri izolate, poate fi aplicat un amestec de zinc, deoarece acesta usucă pielea.