Bube de la ficat. De ce pielea suferă din cauza disfuncției hepatice?

de: BZI.ro
13:10, 04 nov. 2022

Tot mai multe persoane suferă de bube de la ficat. Ficatul este unul dintre cele mai importante organe de secreție internă. Acesta îndeplinește multe funcții importante în organism. De exemplu, transformă ceea ce mâncăm în energie și nutrienți, neutralizând substanțele toxice. De asemenea, ficatul creează depozite de vitamine, minerale și carbohidrați.

Problemele de piele cauzate de leziuni hepatice se datorează afectării funcțiilor ficatului. De exemplu, pielea grasă din cauza metabolismului deficitar al carbohidraților și grăsimilor. Îngălbenirea pielii din cauza acumulării de bilirubină în piele și erupțiile cutanate, inclusiv cele alergice, pot fi rezultatul unei funcții de detoxifiere deficitare a ficatului și al acumulării de produse metabolice în organism.

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe de secreție internă

Bube de la ficat. Prin ce se deosebesc erupțiile pe piele provocate de leziuni hepatice?

Cea mai frecventă modificare cutanată în afecțiunile hepatice și în bolile extrahepatice ale tractului biliar este icterul. Metabolismul deficitar în hepatocite cu permeabilitate scăzută a membranei acestora duce la o excreție și regurgitare deficitară a bilirubinei.

Bilirubina are o afinitate puternică pentru țesuturile bogate în fibre elastice, astfel încât se acumulează în piele, ceea ce se manifestă prin îngălbenirea pielii și a membranelor mucoase. Icterul apare cel mai rapid pe scleră, pe suprafața inferioară a limbii, pe palatul dur, mai târziu pe față, palme, tălpi și se răspândește în tot corpul. Culoarea pielii poate fi corelată cu nivelurile de bilirubină și poate varia de la gălbui la maro.

Defectele pielii sub formă de benzi de lățime diferită pot deveni albe până la purpurii sau mov

Icterul este adesea însoțit de mâncărimi ale pielii, a căror dezvoltare este asociată în mod tradițional cu acumularea de acizi biliari toxici în sânge. Pruritul poate precede sau însoți icterul. Semnele hepatice tipice apar sub formă de „stele” vasculare. De asemenea, pot apărea linii pe corp asemănătoare pânzelor de „păianjeni”.

Acestea pot avea mărimea de 1 mm până la 1-2 cm, cu o parte centrală pulsatilă și ramificații radiale ale vaselor. Acestea sunt cel mai frecvent localizate pe față, gât, umeri, piept, mâini și cavitatea bucală. Atunci când se aplică presiune, telangiectaziile dispar și reapar după ce presiunea este oprită.

Simptome care semnalează probleme cu țesutul hepatic. Semne dermatologice care nu trebuie evitate

Unul dintre semnele sindromului de colestază, stagnarea componentelor biliare în țesutul hepatic cu o reducere concomitentă a fluxului biliar către duoden, este considerat a fi pielea uscată. Acest lucru se datorează unei deficiențe de vitamina A liposolubilă ca urmare a unei absorbții deficitare.

Icterul este adesea însoțit de mâncărimi ale pielii

Xantomele sunt un alt semn dermatologic care poate apărea în cazul colestazei. Acestea sunt pete, papule, plăci, noduli sau infiltrate de culoare galben-maronie, portocalie sau roz. Acestea sunt cel mai frecvent întâlnite pe mâini, coate și pleoape. Xantomele sunt cauzate de depunerea de lipide în piele și în alte țesuturi.

Pacienții cu afecțiuni hepatice datorate anemiei și hipovitaminozelor pot avea bube de la ficat. Hiperpigmentarea este una dintre manifestările externe ale cirozei biliare primare în stadiile sale incipiente. Defectele pielii sub formă de benzi de lățime diferită pot deveni albe până la purpurii sau mov. La pacienții cu boli hepatice este o consecință a tulburărilor hormonale datorate excesului de estrogeni, pe care ficatul afectat nu este capabil să îl neutralizeze în volumul necesar.

Metabolismul deficitar în hepatocite cu permeabilitate scăzută a membranei acestora duce la o excreție