Brioșe: Rețeta simplă, ca la mama acasă
Întotdeauna în preajma Sărbătorilor de iarnă sau a zilelor de onomastică din familie, mama obișnuia să facă printre alte dulciuri senzaționale și niște brioșe extraordinar de gustoase. Aceste brioșe, chiar dacă erau făcute după o rețetă simplă, îi ieșeau mereu senzațional mamei.
Rețeta de brioșe cu fulgi de ciocolată este una dintre cele mai rapide si mai gustoase rețete pe care o poate face la ea în bucătărie orice gospodină, chiar dacă nu are vreo pregătire în domeniul culinar.
Brioșele făcute de mama ieșeau mereu foarte pufoase și gustoase și de multe ori ne lăsa și pe noi, copiii, să o ajutăm să prepare aceste minunății.
Brioșe: Rețeta simplă a unui gust senzațional
Pentru rețeta simplă de brioșe, mama folosea 240 g făină, 150 g ciocolată, 150 g zahăr, 100 g unt moale, 80 ml lapte, 4 ouă mici sau 2 mari, 1 linguriță praf de copt, 1 esență de vanilie și puțină sare.
Unul dintre cele mai importante ingrediente pentru aceste brioșe făcute ca la mama acasă este untul. Acesta trebuie să fie bun și gras, cu 80% grăsime. Acesta trebuie neapărat să fie la temperatura camerei pentru a se omogeniza perfect în compoziția de brioșe.
Oricum, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Pentru fulgii de ciocolată din brioșe mama folosea o ciocolată amăruie. Aceasta poate fi și la tabletă, însă trebuie să o tăiați în bucăți mici și adăugatată în compoziție.
Când făcea brioșe cu fulgi de ciocolată, mama folosea o tavă obișnuită și niște forme din silicon. Acum puteți coace brioșele într-o tavă specială pentru așa ceva. Nu are rost să puneți compoziția doar în hârtiuțe și într-o tavă de cuptor. Acele hârtiuțe nu sunt suficient de solide pentru a menține compoziția și așa riscați ca brioșele să se lățească în tavă.
Cum se fac brioșele, ca la mama acasă
Mai întâi, mama amesteca făina cu praful de copt și bătea oul cu puțină sare. Pe urmă adăuga zahărul și esența de vanilie. Le amesteca bine cu un tel până când compoziția se deschidea la culoare.
Pe urmă, mama adăuga uleiul si laptele și făina cernută și amesteca asigurându-se că nu va avea cocoloașe, după care amesteca cacao cu apa fierbinte.
Compoziția mama o împărțea în 2 castroane, având grijă ca într-unul să pună mai puțin pentru a fi aproximativ egale atunci când adăuga și cacao diluată.
Peste cacao diluată, mama punea 2-3 linguri de compoziție și amesteca. Pe urmă, mix-ul rezultat îl punea în castronul cu compoziție mai putina.
Când avea cele două compoziții gata, mama tapa forma sau tava de brioșe cu hârtiuțe sau grăsime.
La bază, mama punea 2 linguri din compoziția simplă după care adăuga 2 linguri din cea cu cacao. Pe urmă, alterna compozițiile, câte o lingură de fiecare până când umplea fiecare formă de trei sferturi.
Când erau gata turnate toate brioșele, mama băga tava în cuptorul preîncălzit cu aproximativ 30 de minute înainte.
Când erau gata, mama scotea tava iar brioșele pufoase și gustoase le servea când se răceau.