Control judiciar pentru mai multe persoane implicate în descinderea de astăzi de la Primăria Municipiului Iași. Edilul Mihai Chirica și mulți alții, conduși la audieri – EXCLUSIV, UPDATE, VIDEO, GALERIE FOTO

de: BZI.ro
08:36, 14 dec. 2022

Se pare că nu există zi în care descinderile să lipsească de la Primăria Municipiului Iași! În urmă cu puţin timp, peste 50 de angajaţi de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au înconjurat clădirea Primăriei Municipiului Iaşi (BCCO).

UPDATE 23.00: Cristina Chirica, soția primarului, a revenit la sediul DIICOT. A parcat mașina la 50 de metri de sediul instituției. Așteaptă decizia procurorilor.

UPDATE 22.50: De la audieri a ieșit și Elena Herțanu, angajată la Direcția de Urbanism în cadrul Primăriei Iași. A rămas cu calitatea de suspect în dosar, nu a fost plasată sub control judiciar.

UPDATE 22.40: Andreea Raluca Mocanu, fostă arhitect șef din Primăria Iași, a ieșit de la audieri.

UPDATE 22.11: Doina Florescu, consiliera primarului, a ieșit de la audieri. Nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor.

UPDATE 21.00: Denisa Ionașcu, secretarul Consiliului Local, are calitatea de suspect pentru abuz în serviciu în dosarul DIICOT.

UPDATE 19.52: A ieșit de la audieri Denisa Ionașcu, secretarul Consilului Local.

„Am dat declarații și am răspuns la toate întrebările anchetatorilor. Nu îmi este teamă de nimic. Fiecare știe ce a făcut. Eu am avut de dat declarații doar cu privire la câteva înscrisuri din dosar, care erau semnate de mine, înțeleg că sunt și alte probe la dosar, fiecare știe ce a semnat. Eu sunt la dispoziția anchetatorilor oricând”, a declarat Denisa Ionașcu, după ce a ieșit de la audieri.

UPDATE 19.47: Soția primarului Mihai Chirica a trecut pe lângă sediul DIICOT, dar a plecat mai departe.

UPDATE 19.20: Omul de afaceri implicat în dosar a ieșit din sediul DIICOT și a plecat, fiind preluat de șoferul unei mașini de teren.

UPDATE 19.11: Au fost aduse și Doina Florescu, consiliera primarului Mihai Chirica, și Cristina Oțeleanu, directorul Direcției Juridice.

Doina Florescu și Cristina Oțeleanu au fost aduse la sediu pe intrarea principală, iar împreună cu ele a venit Elena Herțanu, angajată la Direcția de Urbanism în cadrul Primăriei Iași.

UPDATE 19.05: Mihai Chirica și Gabriel Vasile Harabagiu au ajuns la sediul DIICOT. Aceștia au fost duși în incinta sediului prin curtea din spate.

UPDATE 7: Daniel Atasiei, avocatul primarului Chirica a venit la sediul DIICOT. Se așteaptă ca edilul ieșean sa fie adus la anchetă.

„Deocamdată e oaspete la Poliţie. În momentul în care ne cheamă, ne cheamă. Eu ca avocat am dreptul să particip la actele de urmărire penală care se efectuează acum şi o să merg să văd ce se întâmplă în momentul de faţă.

Legea spune că în baza unui mandat de aducere poţi fi ţinut la dispoziţia organelor judiciare maxim 8 ore. Dacă audierea începe înaintea celor 8 ore, se poate prelungi cât e necesar. De asemenea, se pleacă acasă dacă nu este o altă măsură care să împiedice plecarea.

Nu am alte date decât cele pe care vi le-am comunicat anterior. Am stat până la ora asta la birou şi am aşteptat să ne cheme la Parchet.

Cu siguranţă, ca oaspete al Poliţiei (n.r. Mihai Chirica) aşteaptă să fie chemat aici pentru a fi audiat. Momentul în care se va întâmpla acest lucru, nu ştiu, sigur depinde de ce se întâmplă în interior în acest moment, cât durează audierile deja în curs. Probabil unii dau declaraţii, alţii nu dau şi înţeleg că sunt multe persoane chemate, probabil că domnul primar va fi chemat pe la sfârşit”, a declarat avocatul.

UPDATE 6: Daniel Vișan a ieșit de la audieri, dar nu a oferit detalii. A specificat doar că a fost întrebat în legătură cu proiectele în care a fost implicat

UPDATE 5: Denisa Ionașcu, secretarul consiliului local, a venit la sediul DIICOT.

Denisa Ionașcu

UPDATE 4: Daniel Atasiei, avocatul primarului Mihai Chirica, a transmis faptul că edilul Iașului are în aceste momente calitatea de suspect.

„În momentul de față s-au desfăşurat nişte percheziţii într-un dosar mai vechi, care nu-l privea pe domnia sa. A fost pus în executare un mandat de percheziţie la sediul biroului de primar. Există un mandat de aducere pentru Mihai Chirica, înţeleg că în calitate de suspect. Urmează să vedem care sunt acuzaţiile în momentul în care va începe audierea. Deocamdată, aşteptăm să se finalizeze celelalte activităţi din dosar, pentru a vedea momentul în care va da primarul declaraţii şi va afla care sunt faptele care i se impută.

Momentan nu are niciun fel de grijă şi ştie că nu a făcut nimic ilegal şi sunt convins că se vor lămuri lucrurile. În momentul de faţă nu ştim care este acuzaţia, prin urmare nu vă pot spune dacă există sau nu probe. Nu am acces la acuzaţii. Suntem în postura să aşteptăm să vedem ce acuzaţii se formulează concret la adresa sa. Primarul are calitatea de suspect. El se află la sediul Poliţiei, în baza unui mandat de aducere. Aşteptăm să se termine la Parchet şi să ne vină şi nouă rândul. Percheziţiile au fost făcute în întreaga Primărie. Mai mult de ce este în comunicatul DIICOT nu am ce să vă spun. Dosarul e menţionat în comunicat.

Sunt mai multe aspecte de anchetă penală care nu sunt făcute publice. Am obligaţia să păstrez confidenţial anumite lucruri. Domnul primar este liniştit, este a patra vizită pe care o primeşte. Este un element care-i perturba activitatea, dar mereu a fost dispus să ofere organelor de Justiţie toate informaţiile. În toate dosarele nu şi-a păstrat dreptul la tăcere, a oferit informaţii. Nu va fi nicio problemă să lămurească totul. În România toate lucrurile sunt posibile, dar nu cred că va fi reţinut pentru o perioadă de 24 de ore. Nu vreau să fac pariuri, să spun pronosticuri, dar nu cred că la acest moment, pe un dosar care e în lucru de ceva vreme, să vrea cineva să ia o măsură preventivă. Sunt convins că vom lămuri toate aspectele. Din câte ştiu eu este prima dată când este chemat să lămurească aspecte în acest dosar”, a transmis Daniel Atasiei, avocatul primarului Mihai Chirica.

UPDATE 3: Descinderile de astăzi, 14 decembrie 2022, ale procurorilor DIICOT au vizat şi afacerea Veranda.

Important de precizat este faptul că mai multe persoane au fost conduse la audieri, printre care primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, Cristina Oțeleanu, director Direcția Juridică, Doina Florescu, fostă șefa de la Juridic, Mihaela Pintilie, din cadrul aceluiași departament, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, un om de afaceri ieșean, Alexandru Mustiață, arhitect șef, Mircea Nedelcu, angajat GIS Cadastru în Primăria Iași.

De asemenea, la sediul DIICOT a ajuns arhitectul Daniel Vișan, care a avut mai multe contracte cu dezvoltatorii imobiliari.

Edilul Iaşului a precizat că nu are nicio teamă în ceea ce priveşte ancheta sa.

Anchetatorii caută documente privind proiectele mai multor dezvoltatori din Iaşi edificate în ultimii ani.

Vă aducem aminte că procurorii au descins în 24 de locații, într-un dosar cu mai multe capete de acuzare.

„Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi – S.C.F.T.S.B. pun în aplicare 24 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile și sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracțional organizat cu privire la care a fost emis comunicatul nr. 2 din data de 28.07.2020 și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracțională.

Acțiunea beneficiază de sprijinul B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Suceava, S.C.C.O. Vaslui și S.C.C.O. Botoșani, luptătorilor din cadrul SAS Iași, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău și I.J.J. Iași”, se arată în comunicat.

UPDATE 2: Pe surse, angajaţi din PMI au transmis faptul că nu înţeleg de ce DIICOT mai cere documente în momentul de faţă, deoarece acestea se aflau în posesia lor de mai bine de un an.

Angajaţii Primăriei afirmă că toate documentele necesare au fost trimise de către oameni din interior și totul este făcut doar pentru expunere mediatică.

„Documentele pe care au venit cei de la DIICOT să le ridice, le aveau deja de la angajaţi trimise cu un an în urmă”, spun surse din cadrul PMI.

UPDATE: Potrivit unor surse, ar fi vorba despre un schimb de terenuri cu un dezvoltator imobiliar local.

Știre inițială

Toate birourile și etajele Palatului Roznovanu au fost sigilate.

Momentan nu se cunoaște care este motivul descinderilor BCCO.