Breaking news! Membrii PSD au părăsit ședința BPR

de: Elena Nicoleta BUJOR
13:09, 06 sept. 2021

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru luni, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse vineri noaptea de parlamentarii USR PLUS şi AUR.

Detalii de breaking news de la ședința din Parlament. Membrii Partidului Social Democrat au părăsit ședința BPR.

„Nu vrem să arbitrăm între celelalte partide, membrii PSD se retrag din ședință”, a spus Lucian Romașcanu.

Moțiunea de cenzură nu va fi citită în Parlament

Moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului condus de Florin Vasile Cîțu nu va citită în Parlament, votul fiind de 8-7 pentru acestă decizie.

Votul a fost nominal la cererea senatoarei PNL, Alina Gorghiu, adică să se știe cum votează fiecare membru al BPR.

Ludovic Orban a refuzat să voteze.

Ședința a fost una tensionată, după ce PNL a cerut verificarea validității semnăturilor, miza fiind foarte mare – amânarea moțiunii.

Membrii USR PLUS și AUR din Birourile Permanente au reclamat o încercare de tergiversare din partea PNL și au cerut stabilirea unui calendar clar al moțiunii de cenzură.

Mai multe semnături ale USR PLUS ar fi fost falsificate

Liberalii au acuzat că mai multe semnături, prezente pe moțiunea de cenzură semnată de parlamentarii USR PLUS și AUR, nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72). Mia mult unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44).

Potrivit semnatarilor, există „indicii temeinice” că mai multe semnături ale unor senatori si deputati inițiatori ai moțiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile acelorași parlamentari din listele de semnături pentru prezența acestora la ședințele de plen ale fiecărei camere/la ședințele comisiilor.

În replică liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a declarat că semnăturile sunt valide.

„Legat de semnături, văd că echipa domnului Florin Cîțu contestă semnăturile parlamentarilor. Este fără precedent în Parlament. O semnătură olografă este o semnătură olografă și atunci când este semnată sau atunci când este pe un șervețel sau pe un colț de hârtie. De un an și jumătate, în Parlamentul României se votează prin telefon. S-au votat legi importante prin telefon pentru toți românii cu un simplu apel telefonic pentru sau împotrivă. Se votează electronic pe tabletă, niște tablete în spatele cărora niciodată nu știm exact cine este. De un an și ceva se admit semnături trimise scanat de către parlamentari pentru înregistrarea proiectelor de legi (…) cu semnături olografe trimise scanat. Există preluare pe suport digital a semnăturii olografe, când mergem la pașapoarte, la permise, la consulate, la ANAF. Doar semnatarul poate contesta autenticitatea acelei semnături. Niciun parlamentar nu contestă semnătura”, a afirmat Moșteanu.