Borș de casă cu huște. Ce beneficii terapeutice are savurosul borș făcut după rețeta bunicii

de: BZI.ro
12:50, 27 ian. 2023

Dacă vrem să pregătim o ciorbă delicioasă, trebuie să facem mai întâi un borș de casă cu huște. Acesta are proprietăți terapeutice asupra organismului și este recomandat de către medici să se consume chiar în stare naturală, nu doar pus în ciorbe. Pentru a obține la final un borș de casă acru și aromat trebuie să ținem cont de câteva trucuri simple. Iată ce beneficii terapeutice are savurosul borș făcut după rețeta bunicii.

Borș de casă cu huște

Deliciosul borș de casă cu huște este făcut de multe gospodine pentru a pregăti cele mai bune ciorbe. Pentru ca succesul culinar să fie garantat, trebuie să folosim ingrediente alese cu grijă și să ținem cont de câteva secrete din rețeta bunicii. Borșul de casă se face ușor, însă este important unde anume îl depozităm pentru a se acri și a nu prinde floare.

Borșul de casă cu huște este nelipsit atunci când vrem să facem o ciorbă savuroasă. Pe lângă faptul că ne ajută să obținem niște mâncăruri gustoase și aromate, borșul de casă are numeroase beneficii pentru organism și poate fi consumat ca atare. Borșul de casă este un probiotic natural care conține vitamina B, vitamina D, enzime, minerale, dar și calciu, magneziu, fosfor, seleniu și crom.

Borșul cu huște ameliorează amețeala, durerile de cap, senzația de greață și tremuratul. În caz de indigestie, se recomandă consumul a trei căni de borș pe zi. De asemenea, borșul de casă stimulează digestia și arderea grăsimilor, contribuie la eliminarea toxinelor din organism și este eficient în curele de slăbire. Totodată, borșul de casă cu huște reduce anemia prin aportul de vitamine și minerale pe care îl conține.

Gustosul borș de casă este nelipsit din cămară alături de alte preparate savuroase. De exemplu, gospodinele pregătesc pentru sezonul de iarnă niște murături dulci-acrișoare aromate. Totodată, nu trebuie să lipsească din cămară un zarzavat pentru iarnă cu roșii și ardei iute.

Cum să faci un borș de casă gustos și aromat

Dacă vrem să facem acasă un borș cu huște vom avea nevoie de 250 g de huște, 150 g de tărâțe, 100 g de făină de porumb, o crenguță de vișin, frunze de leuștean și de cimbru și 3 litri de apă.

Într-un borcan mare și bine spălat se pun huștele, apoi se adaugă tărâța de grâu și făina de porumb. Se toarnă în borcan 400 ml de apă rece cât să se înmoaie tărâța și făina și se amestecă ușor cu o lingură de lemn. Se adaugă după aceea o crenguță de vișin, apoi frunzele de leuștean și cimbru.

Se pun 3 litri de apă la fiert, iar după ce apa dă în clocot se ia de pe foc și se lasă la răcit timp de 10 minute. Se toarnă apa în borcan și se amesteă totul foarte bine. Se acoperă borcanul cu un capac sau cu o farfurie. Peste borcan se pune un prosop gros sau o pătură și se lasă borșul la acrit într-un loc uscat și călduros.

A doua zi se strecoară borșul și se pune în sticle apoi se păstrează la frigider mai mult timp. Peste huștele rămase se pune iar apă caldă și se mai poate face din nou borș de casă. Acest procedeu se poate repeta de 3 ori după care se aruncă huștele și se pregătesc altele deoarece borșul nu va mai fi la fel de acru. Dacă dorim să oferim borșului de casă o savoare aparte și o culoare deosebită, putem pune în borcan și câteva felii de sfeclă roșie.

Borșul de casă cu huște este ușor de făcut și ideal în ciorbe, dar la fel de bine poate fi consumat și în stare naturală deoarece are numeroase beneficii pentru organism. Borșul de casă previne bolile digestive și combate anemia.