Boris Johnson a acceptat să își dea demisia

de: Carmen Ciobanu
11:25, 07 iul. 2022

Boris Johnson își va da demisia din funcția de șef al Partidului Conservator, dar va rămâne prim-ministru până la toamnă, scrie BBC. Decizia vine după ce încă doi miniştri au demisionat joi, 7 iulie, din guvernul condus de Boris Johnson, care a pierdut deja aproape 50 dintre membrii aparatului guvernamental. Premierul conservator refuză în continuare să plece din Downing Street 10, invocând „mandatul colosal” primit de la alegători.

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a anunţat joi, 7 iulie,  că demisionează din guvernul lui Boris Johnson.

„Un guvern decent şi responsabil se bazează pe onestitate, integritate şi respect reciproc. Cu profund regret personal trebuie să părăsesc guvernul, dat fiind că eu consider că aceste valori nu mai sunt apărate”, a subliniat Brandon Lewis într-o scrisoare publicată pe Twitter şi adresată premierului Boris Johnson.

Boris Johnson a acceptat să demisioneze

Decizia lui Boris Johnson de a demisiona, vine după ce încă doi miniștri din cabinetul său au demisionat. După ce ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis și-a anunțat demisia, la rândul său, ministrul britanic pentru Securitate, Damian Hinds, a părăsit joi, 7 iulie, guvernul, subliniind că este nevoie ca premierul Boris Johnson să plece de la putere, pentru a fi restabilită încrederea în democraţia din Regatul Unit.

„Mai importante decât orice guvern sau lider sunt standardele pe care le susţinem în viaţa publică şi credinţa în democraţia şi în administraţia noastră publică. Din cauza faptului că acestea s-au erodat în mod serios, am ajuns la concluzia că ar fi corect pentru ţara noastră şi pentru partidul nostru dacă v-aţi retrage ca lider de partid şi ca premier”, a afirmat Damian Hinds în cererea sa de demisie.

Premierul britanic Boris Johnson a respins miercuri, 6 iulie, apelurile de a-şi da demisia, venite inclusiv din partea susţinătorilor săi loiali şi în pofida unei avalanşe de demisii din guvern, generate de o criză fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate. Astfel că, potrivit unui sondaj Savanta ComRes dat publicităţii miercuri, 6 iulie, 72% dintre britanici consideră că prim-ministrul ar trebui să demisioneze.

Deja slăbit semnificativ de scandalul petrecerilor ilegale desfăşurate în Downing Street în timpul pandemiei de COVID-19, Boris Johnson a supravieţuit unui vot de neîncredere în propria sa tabără în urmă cu câteva săptămâni. Însă, conform presei britanice, în culise, curentul anti-Johnson acţionează pentru a permite organizarea unui nou vot rapid, prin schimbarea actualei reguli care îl protejează pe şeful guvernului pentru încă 11 luni. Alegerea biroului executiv al puternicului Comitet 1922, în măsură să soluţioneze problema, urmează să aibă loc luni, 11 iulie.

Criză politică în Marea Britanie

Reiteră, faptul că ministrul Finanțelor, Rishi Sunak și secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, au demisionat pe 5 iulie, din Cabinetul Regatului Unit, într-o lovitură dublă pentru Boris Johnson, care și-a atras furia oponenților din Partidul Conservator.

Sunak și Javid și-au publicat demisiile pe Twitter.

„Publicul se așteaptă, pe bună dreptate, ca guvernul să fie condus în mod corect, competent și serios. Cred pentru aceste standarde merită să luptăm și de aceea îmi dau demisia”, a transmis fostul ministru britanic al Sănătății.

La rândul său, Sajid Javid i-a transmis premierului Johnson că și-a pierdut absolut toată încrederea în șeful guvernului.

Important de precizat este faptul că demisiile acestor miniștri vin în momentul în care Boris Johnson a admis că a fost o „greșeală” să îl promoveze pe Chris Pincher într-o funcție guvernamentală, în contextul în care avea cunoștință că parlamentarul conservator fusese acuzat de agresiune sexuală.

Având în vedere toate acestea, Boris Johnson a acceptat astăzi, 7 iulie, să își dea demisia din funcția de șef al Partidului Conservator.